Kompisfilmen ”I skogen” blir utgångspunkt för prat om normer
– Emil och jag har varit vänner sedan vi växte upp på samma gård i Haga och gick på samma dagis, och har väl egentligen sedan barnsben haft en längtan att ge oss ut och se om vi kunde klara att leva av naturen, säger Jonathan Lindhult om bakgrunden till dokumentärfilmen ”I skogen” som han gjorde tillsammans med Emil Moberg Lundén 2016.
De två kompisarna tog alltså med sig filmutrustning, mat för 1500 kronor, lite verktyg, kläder och kryddor och ganska bristfälliga överlevnadskunskaper och gav sig ut i de värmländska skogarna för att leva av naturen. Målet var att klara sig i tre månader.
Filmen bytte fokus
– Vi byggde upp en kåta och försökte lära oss mer om hur man lever naturligt men det gick väl så där. Och det tycker jag är en ganska stor styrka i filmen – det är tydligt att vi inte är några överlevnadsexperter utan vi hade mer ett barns förhållningssätt. Vi hade tre höns, käkade myror och grodor och försökte fiska även om vi inte är några speciellt skickliga fiskare. Tanken med filmen var att det skulle handla om hur två amatörer klarar sig i skogen, men när vi kom tillbaka från skogen upptäckte vi att det hade blivit en film om vänskap, säger Jonathan.
Manlighet i ömsint ljus
Och det är just tack vare filmens intima vänskapsskildring som den nu ska användas som utgångspunkt för diskussioner om maskulinitetsnormer av Göteborgs Stad, berättar Eva Kjellström som är planeringsledare på avdelningen för mänskliga rättigheter på stadsledningskontoret.
– Vi såg den och tyckte att den belyser maskuliniteten på ett ömsint och nytt sätt. När vi annars pratar om manlighet är det mycket fokus på att killar ska vara tuffa och hårda, inte backa för våld. Med filmen vill vi visa barn och unga att det finns ett annat sätt att vara kille på, och vi tror att det är ett bra sätt att närma sig frågan om maskulinitetsnormer, säger hon.
Visningar för stadens medarbetare
Göteborgs Stad har köpt visningsrättigheterna till filmen, och tanken är att alla inom staden som i arbetar med barn och unga ska kunna använda den som ett avstamp för diskussioner om manlighet.
Den 2 och 4 december anordnas två filmvisningar för stadens medarbetare där de båda filmarna medverkar, och där också Göteborgs Stads nya jämställdhetsplan presenteras.
– Vi hoppas att filmen kan bli en inspiration för att få i gång stadens arbete med planen. Vi har dessutom tagit fram en pedagogisk handledning som en kan utgå från i diskussioner med barn och unga – många gånger rör samtal om hur en ska vara som kille och tjej upp känslor och kan leda till ett motstånd, säger Eva Kjellström.
Omtolkning av ”machogrej”
Jonathan Lindhult tycker det känns väldigt roligt att ”I skogen” nu kommer användas som en utgångspunkt för samtal om manlighet.
– Det är ju det man vill som filmskapare – att det man skapat kommer ut och kommer till nytta. Att överleva i skogen är ju en ganska typisk pojkdröm, en machogrej, men sättet vi gör det på är inte så manstypiskt säger han.
FAKTA | FAKTA | Visning av ”I skogen”
- Filmen visas vid två tillfällen i december, och visningarna riktar sig till alla i Göteborgs Stad som möter barn och unga i sitt arbete
- Visningarna sker i Stadsbiblioteket hörsal klockan 18–20 måndag den 2 december (anmälan) och klockan 14–16 onsdagen den 4 december (anmälan)
- Visningarna följs av ett samtal med filmskaparna kring normer och maskulinitet, där också stadens jämställdhetsplan presenteras
- Personal som möter barn och unga kommer att få tillgång till filmen under en treårsperiod så att de kan visa den som diskussionsunderlag för att prata om normer
- Det finns också ett pedagogiskt handledningsmaterial som kan användas vid diskussioner i anslutning till filmen