Barn med autism får umgås med hunden Nicci på sitt korttidsboende. Enhetschefen Caroline Nielsen har tagit initiativ till projektet. Foto: Lars Göran Printzen 

2023-06-22 | 3 min läsning
Kompishunden Nicci skapar glädje hos barn med autism
Barn med autism kan nu få besök av en kompishund på ett korttidsboende. Det kan vara ett sätt att känna trygghet, glädje och skapa sociala kontakter för den som har svårt för just det sociala.

– Barn med autism är lättast att nå genom att sitta bredvid och inte titta i ögonen. Men barn som fått gå promenad med hunden och hålla i kopplet har sedan sökt kontakt med andra hundar, säger Caroline Nielsen, enhetschef på korttidsboendet på Lilla Kapplandsgatan, som är initiativtagare till projektet. 

Hon vill inte slå på stora trumman om detta projekt som pågått sedan ett halvår, men tycker sig redan se lite resultat på det sociala området. Det kan vara stort för ett barn med autism att söka kontakt med andra.

Får ett miljöombyte

Barnen på korttidsboendet kommer dit med jämna mellanrum för att få lite miljöombyte och för att familjen ska få lite avlastning under året. Då är det viktigt med både mys och trygghet. Totalt är det 25 barn som kommer och går. Men inte fler än sex barn är på plats samtidigt. 

– Därför försöker vi skapa lite extra glädje och trygghet när man är här. Vi vill att det ska kännas familjärt, ungefär som om man hälsar på hos mormor, säger Caroline Nielsen. 

Barnen och dess familjer har fått möjlighet att tacka ja till hundbesöket. 

– En del är hundrädda eller allergiska. De ska inte behöva bli stressade av att det kommer en hund. Därför kommer hunden bara de dagar då barn som vill ha besök är på plats, säger hon. 

Hunden Nicci besöker dem därför ungefär varannan vecka i ett projekt som pågått sedan i januari i år. Det är hennes egen hund, som är av rasen Maltipoo, men den är inte utbildad vårdhund eller besökshund. Caroline Nielsen menar dock att den hunden passar bra just för barn med autism, eftersom hunden inte är så påflugen, utan är lite avvaktande, precis som barnen själva. 

– En del barn är nyfikna, men vill bara titta på hunden lite på avstånd, för att vänja sig så smått. Andra har tränat cirkuskonster som sitt, ligg, snurra och vacker tass. 

Olika fokus

När hunden är med har Caroline fullt fokus på hunden, medan barnens kontaktpersoner är med och har fullt fokus på barnen. 

– Det är ju trots allt bara en hund och det är viktigt att allt ska kännas tryggt, säger hon. 

Flera medarbetare är djurintresserade och har därför många idéer om hur projektet kan utvecklas. 

– Vi har till exempel en kollega som funderar på att ta med sin katt till jobbet, för att barnen ska få prova på det, säger Caroline Nielsen.  

En del av barnen kanske aldrig har träffat ett djur, så det kan bli värdefullt att få lära känna olika djur. 

Barn som fått gå promenad med hunden och hålla i kopplet har sedan sökt kontakt med andra hundar, säger Caroline Nielsen. Att söka kontakt med andra kan vara stort för ett barn med autism. Foto: Lars Göran PrintzenPrenumerera så du inte missar något nytt!