Konstrunda mot klotter runt Järntorget
Fastighetsägarnätverket består av olika fastighetsägare och har ett nära samarbete med Göteborgs Stad och polisen. Nätverket arbetar med brottsförebyggande och trygghetsskapande.
Under ett och ett halvt år har nätverket gjort tre olika trygghetsvandringar i området. Av ungefär 80 elskåp så var det bara två som inte hade klotter eller affischer på sig. Istället täcktes de av målade konstverk.

Foto: Anita Jisonsund
Vem eller vilka som skapat konstverken är okänt, men de skapade inspiration för nätverket till att sprida mer konst i området.
Fyra konstnärer deltar
I ett första projekt som nätverket gör tillsammans med Göteborgs Energi har fyra unga konstnärer från Göteborgs Konsthögskola tagit sig an tio elskåp på sträckan. Elskåpen finns på sträckan Masthuggstorget, Andra Långgatan och Järntorget. Det är dessa konstverk som kommer att visas under konstrundan.
Konstrunda och vernissage
När: 9 november klockan 14-16
Var: Konstvandringen inleds på Masthuggstorget 5
Målet att hålla borta klotter
De fyra konstnärerna har målat sitt eget motiv eller budskap på elskåpen. Målet med konstnärernas verk är att de ska hålla borta klotter och affischering. Precis som de två elskåpen man hittade under trygghetsvandringarna.
– Jättespännande tycker vi, hur går det med de här skåpen, säger Anita Jisonsund som är processledare för nätverket Fastighetsägare Järntorget/Långgatorna. Hon fortsätter:
– Lyckas projektet, blir de fredade från klotter, då kommer vi att utveckla projektet. Då kommer vi testa andra typer av konst också såsom till exempel foliering.
Gå rundan själv med hjälp av QR-kod
Kan du inte gå konstrundan på torsdag så kommer det att finnas en QR-kod på varje skåp, som berättar vem konstnären är och vad det är för verk. Elskåpen är placerade mellan Masthuggstorget 5, via Andra Långgatan till Pressbyrån vid Järntorget.
Trygg stad för alla
Alla som lever, verkar eller vistas i staden ska vara trygga och säkra i Göteborg. Alla ska kunna röra sig fritt och vara trygga i sina hem. Ingen ska behöva begränsa sitt vardagsliv eller avstå från att besöka en plats på grund av rädslan för att utsättas för brott. Göteborgs Stad arbetar kunskapsbaserat mot aktuella läges- och problembilder för att öka tryggheten och tilliten samt förebygga och minska brottsligheten i staden. Arbetet sker i samverkan med fastighetsägare, näringslivet, polisen och andra statliga och regionala aktörer och myndigheter samt akademin. Den samlade förmågan är även beroende av goda krafter hos civilsamhället, både i organiserad form och av enskilda.