Konstverk som hyllar damfotboll invigt i Göteborg
Ett hundratal personer har samlats på Gunnar Grens plats utanför Gamla Ullevi. Runt de tre ståtliga kvinnogestalterna i järn fladdrar ett blågult band. Det är invigning av konstverket Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port.

Skulpturens topp pryds av en gyllene boll och tre urdjur som ska symbolisera kamp. Foto: Lo Birgersson
– Gamla Ullevi blev nationalarena för damfotbollen 2009 och då ska också damfotbollen hyllas här på något sätt. Kanske kan den uppmuntra unga fotbollstjejer till att fortsätta kämpa på, säger Claudia Schaper, processledare för offentlig konst vid Göteborg konst på kulturförvaltningen.

Claudia Schaper från Göteborg konst och den före detta fotbollsspelaren Anette Börjesson fanns på plats under invigningen. Foto: Hanna Klumbies
Bakgrunden till konstverket är en motion från partiet Feministiskt initiativ till Göteborgs Stads Charles Felix Lindbergs donationsfond om att uppföra en konstgestaltning som hyllar svensk damfotboll. Motionen antogs av kommunfullmäktige 2021 och uppdraget lämnades över till Göteborg konst. Ett 50-tal konstnärer svarade på upphandlingen och vinnaren blev till slut Camilla Akrakas och Linnéa Jonssons skulptur.
Symbol för kamp, dåtid, nutid och framtid
Skulpturen består av en tredelad port där portens stag utgörs av stora siluetter av kvinnofigurer. Figurerna är så kallade nornor som sträcker armarna uppåt mot en gyllene boll.

Konstnärerna Camilla Akrakas och Linnéa Jonsson står bakom verket. Foto: Hanna Klumbies
– Nornor är mytiska och mäktiga ödesgudinnor så det går att dra en parallell mellan dem och de kvinnor, flickor och styrkor som finns inom svensk damfotboll. Nornorna står också för dåtid, nutid och framtid och därmed uppmärksammar skulpturen vad damfotbollen i Sverige har åstadkommit genom tiderna och vad den åstadkommer just nu, säger konstnären Camilla Akrakas.
Högst upp på statyn finns tre urdjur – ett slags väsen som ska symbolisera kamp.
– De står i tre olika riktningar och bekämpar vind från alla håll. Det är precis det som damfotbollen gör. Det är inte bara en match på planen utan en kamp utanför också, säger konstnären Linnéa Jonsson.

Skulpturens bottenplatta har dobbavtryck från fotbollsskor från spelare i flicklagen Jitex BK och Gunnilse IS. Foto: Hanna Klumbies
Betongplattan som figurerna står på har spår av dobbar från små fotbollsskor som springer in mot damlandslagets nationalarena.
– Vi fick äran att arbeta med två flicklag i Jitex BK och Gunnilse IS. De fick överföra sina skoavtryck till plattan. Fotspåren är riktade in mot arenan för att flickorna är de nya spelarna som ska ta plats och spela landskamper där i framtiden, säger Linnéa Jonsson.
Invigning av fotbollslegender
På plats under invigningen för att klippa bandet fanns de båda flicklagen och de före detta fotbollsspelarna Lotta Schelin och Anette Börjesson. Anette Börjesson är en av Sveriges första stora damfotbollsspelare. Hon satt också med i juryn som valde vilket konstverk som skulle bli verklighet.
– Det är på sin plats att göra något med kvinnlig inriktning. Ser du dig om på skulpturerna i Göteborg finns det inte mycket sådant. Det är viktigt att vi kommer ifrån att allting alltid ska gälla män. Vi kan se skulpturen som en överlämning från de kvinnor inom fotbollen som startade allting till de som nu finns. Och att de sedan ska lämna över till de som kommer i framtiden, säger hon.

De före detta fotbollsspelarna Anette Börjesson och Lotta Schelin klippte bandet tillsammans med spelare från två flicklag i Jitex BK och Gunnilse IS. Foto: Hanna Klumbies
Göteborg konst
Göteborg Konst är en del av Göteborgs Stads kulturförvaltning och har som uppdrag att se till att alla ska kunna uppleva konst i Göteborgs offentliga rum.
Charles Felix Lindbergs donationsfond
Donationsfonden ger göteborgarna möjlighet att få mer konst och planteringar på stadens gemensamma platser och torg. Var tredje år kan vem som helst ge förslag på konst som man tycker att Göteborg behöver. Fonden har bland annat finansierat stora delar av konstverken i botaniska trädgården, Slottsskogsvallen och S. A. Hedlunds park.
Länkar: