2025-03-05 | 3 min läsning

Kreativiteten flödar på dagliga verksamheten Mediabyrån

Bildproduktion pågår. Foto: Carina Wetterlind
2025-03-05 | 3 min läsning
Kreativiteten flödar på dagliga verksamheten Mediabyrån
På Mediabyrån är det stolta och engagerade deltagare som tar sig an dagens arbetsuppgifter med filmning, rekvisitabygge av papier maché och nya former av ljud.

– Magin sker i samarbetet och det är fantastiskt att se hur stolta våra deltagare är över det arbete de utför, de utvecklas och växer med uppgifterna, berättar stödassistent Jon Nunstedt.

Stödassistent Jon Nunstedt vid Mediabyråns greenscreen. Foto: Carin Wetterlind

Mediabyrån är en arbetsplats för människor med beslut enligt LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionhindrade. Verksamheten är en medieproducent som arbetar med egen produktion, men också på uppdrag av Göteborgs Stad och får ibland även uppdrag från ideella föreningar och organisationer.

Bygger på intresse, kreativitet och glädje

En av Mediabyråns deltagare väntar entusiastiskt innanför ytterdörren och hoppar jämfota av förväntan över att få berätta om sitt spännande jobb och visa upp de fina lokalerna i närheten av Kronhusbodarna i Göteborg. Till sin hjälp i berättandet har han stödassistent Jon Nunstedt.

– Vi är tre stödassistenter och en stödpedagog i personalgruppen och som arbetar tillsammans med våra 18 deltagare. Mediabyråns arbete är ett resultat av gruppens gemensamma insats, säger Jon.

Skapar stolthet och motverkar fördomar

Arbetsuppgifterna bygger på deltagarnas intresseområden inom media och utgörs bland annat av fotografering (filmning och stillbild), journalistik, research, intervjuer, författarskap samt redigering av ljud och bild. Parallellt med ordinarie utbildning, har personalen också utbildning och erfarenhet från mediaområdet.

Inspelningsstudion. Foto: Carina Wetterlind

Mediabyrån spelar in informations- och kortfilmer, webb-TV och filmar föreläsningar. De gör inläsningar av text och spelar in podcasts, gör reportage och musik, producerar nättidning, ritar illustrationer och skapar böcker med mera.

Den guidande deltagaren visar stolt upp de olika rummen som används för möten, aktiviteter, inspelning och redigering.

– Vi har en egen ”green screen” som vi använder när vi filmar. I studion spelar vi in intervjuer och poddar. Ibland gör vi uppdrag utanför kontoret, som att filma föreläsningar, berättar deltagaren.

Jon med rekvisita som används till filmer som Mediabyråns deltagare gör. Foto: Carina Wetterlind

De skapar även rekvisita till sina filmer, gjorda av till exempel hönsnät och papier maché. Till den egenproducerade filmen ”Mars attackeras” tillverkade de ljusblå rymdvarelser.

– Genom verksamheten får våra deltagare möjlighet att arbeta med sin dröm inom media. De utför ett riktigt arbete och med ett proffsigt resultat. Jag ser därför också att deltagarna härmed bidrar till att motverka fördomar kring funktionsnedsättning, säger Jon.

Arbetar både enskilt och i grupp

Arbetet i den dagliga verksamheten sker både enskilt och i grupp. Personalen gör scheman individuellt och delar upp sig och hjälper till utifrån behov.

– Känslan av grupptillhörighet är viktig för deltagarna, att de är en del i att arbetsgruppen som tillsammans lyckas genomföra ett uppdrag. Slutproduktionen blir proffsig och det stärker alla, säger Jon.

När nya uppdrag kommer in samlas alla i mötesrummet för att tillsammans titta på vilka olika moment som ska ingå i arbetet, hur det ska planeras och vem som ska utföra de olika arbetsuppgifterna. De identifierar också ett eventuellt behov av att spela in ljud och musik.

– När ett uppdrag eller en egen produktion är klar ser vi på den allihop och ger snäll feedback på resultatet, det är jättekul, säger deltagaren!



Prenumerera så du inte missar något nytt!