Mariagården blivit en mötesplats med aktiviteter av och för både unga och seniorer. Foto: Jerker Forsberg

2023-09-18 | 2 min läsning
Kreativt femårsfirande väntar för Kulturcentret Verket
Lördag 23 september firar Kulturcentret Verket femårsjubileum med en kreativ kompott bestående av musikuppträdanden, dansuppvisningar, modevisning, konstutställning och workshops för alla åldrar.

– Det är kul om det kommer mycket folk. Vi hoppas på många möten över generationerna. Alla aktiviteter är gratis, säger Jerker Forsberg, ungdomskonsulent.

Sedan starten har Mariagården blivit en mötesplats med aktiviteter av och för både unga och seniorer.

– Tanken är att ungdomar ska ta ett eget ansvar för att utforma vad de vill göra och det blev faktiskt bättre än vad vi tänkt från början. Kreativiteten ska styra innehållet och ungdomar tar ansvar när man ger dem det, säger Jerker Forsberg.

Seniorer på dagtid – och ungdomar efter skolan. Verket har en bred verksamhet. Foto: Jerker Forsberg

Omkring 150 ungdomar har fått en egen tagg/nyckel som de använder enskilt eller med sin intressegrupp, och har då tillgång till de flexibla lokalerna. Ungdomar som gillar Cosplay syr gärna på kreationer på kvällar och lajvare som utforskar sin typ av spontanteater. Flera dansgrupper har sina träningslokaler där med inriktning på till exempel afrikansk eller japansk dans.

Seniorer utnyttjar oftare lokalerna dagtid, medan ungdomarna tar vid efter skoltid.

– Våra aktiviteter har en stor bredd, med både återkommande föreläsningar som gruppaktiviteter på fast tid varje vecka, säger Johan Kockum, äldrekonsulent.

Det handlar bland annat om bokcirklar, språkkurser, måleri och musik, gymnastik, schack och en trädgårdsgrupp som utforskar odling. Totalt engagerar det närmare 200 seniorer varje vecka.

Under femårsfirandet på lördag kommer en foodtruck finnas på plats. Alla aktiviteter är gratis. Foto: Jerker Forsberg

Under femårsfirandet kommer deltagare från seniorgrupperna att spela 60- och 70-talsmusik, vara tillgängliga för att spela canasta och schack. Målerigruppen ställer också ut sina verk.

Hur ser kulturcentret Verket ut om fem år?

– Vi hoppas att grunden är samma, att det kommer fortsatt att vara ett levande kulturhus för alla åldrar, men även fler generationsöverskridande aktiviteter. Vi vill också att fler ska känna till verksamheten, säger Johan Kockum.

– Vi hoppas också att vårt arbetssätt sprider sig till andra delar av staden, säger  Jerker Forsberg.

Under femårsfirandet på lördag kommer en foodtruck finnas på plats. Alla aktiviteter är gratis.

Två ansvariga

Kulturcentret Verkets ungdomsverksamhet drivs av socialförvaltningen Centrum och seniorverksamheten av ÄVO.

Läs mer: Göteborgs Stad om Verket

 Prenumerera så du inte missar något nytt!