Kultur viktigt för en bra palliativ vård visar ny studie
Rasha Mian har arbetat som sjuksköterska i 18 år, och sedan 13 år arbetar hon som nattsköterska i hälso-och sjukvårdsenheten Nordost.
Under sina år som sjuksköterska i livets slutskede har hon också mött många anhöriga och sett hur det ibland uppstått missförstånd som hon tror hade kunnat undvikas om det fanns större kunskap om kulturell bakgrund. En kunskap Rasha menar borde inkluderas i den palliativa vården.
Medveten om skillnader
– Ibland kan det vara rätt att lyssna in de anhöriga lite mer, ibland är det inte det, men att vara medveten om skillnader kan skapa ett bättre bemötande och förståelse. Viktigast är alltid att skapa god vård för den som vårdas men det finns utrymme för att vi i vårdpersonalen kan bli bättre på att hörsamma både den sjuke och de anhöriga, säger Rasha Mian.
Rasha har i sin studie gjort tolv intervjuer med sjuksköterskor i den palliativa vården. I studien framkommer flera exempel på olika synsätt.
– Som synen på information, i en del kulturer vill man inte berätta för den sjuke om sjukdomen och vi i vården har ett annat synsätt. Det kan också vara så att det upplevs helt fel att inte sätta in allt som finns, mat, näring, antibiotika för att det anses fel att ge upp. Det är viktigt att prata öppet om de här sakerna, även om det inte alltid går att tillmötesgå, säger Rasha.
Vann Axlagårdspriset förra året
För sin studie ”Kulturens betydelse vid omvårdnad i livets slutskede” utsågs hon till en av vinnarna av Axlagårdspriset 2022 i samband med Axlagården Umeå Hospice 30-årsjubileum.
– Syftet med studien var att öka medvetenheten och bidra till kunskap och förståelse för alla som ska bemöta och hantera patienter och närstående med annan kulturbakgrund än sin egen.
Den 2-4 oktober i år hölls den nationella palliativa konferensen i Malmö. Temat på konferensen 2023 var Framtidens palliativa vård och Rasha Mian var på plats för att visa upp sin studie på en stor poster.
Vad tar du med dig hem till Göteborg?
– Det är svårt att nämna en sak för det är en hel del som är viktigt, men jag fick mycket inspiration på hur vi tillsammans kan utveckla den palliativa vården inom kommunen. Att vi med enkla resurser kan göra stor skillnad och att det märks att det är ett ämne som engagerar.
Framtidens palliativa vård var temat i år – hur märktes det?
– Det märktes genom flera föreläsningar och posters som handlade om digitalisering och olika projekt och nya arbetssätt där välfärdsteknik används.
Rasha hoppas att vården kan bli ännu mer personcentrerad och att kulturell kunskap finns med i introduktioner och som en naturlig del i den palliativa vården.
– För att ge en jämlik vård behöver de kulturella behoven inkluderas. Vi kan aldrig göra fel om vi frågar.
Varför ville du göra den här studien?
– Det är ju en begränsad tid, man dör ju bara en gång, det påverkar alla. Anhöriga är minst lika viktiga inom vården av den döende personen och jag tycker att man absolut ska lyssna in de anhöriga och göra det man kan tillmötesgå alla involverade i det mån det går där personen vi vårdar inte får ett ökat lidande.