2003-06-16 | 4 min läsning

    Kurs i alkoholhantering för krogpersonal blev succé

    Bartendrar, servitriser, hovmästare och annan personal från 14 Göteborgskrogar har under våren gått kurs i alkoholhantering. Att krogpersonal behöver utbildning tydliggjordes i vintras då skådespelare som spelade berusade serverades mer alkohol trots att de redan var för fulla. Kursen får högt betyg av deltagarna i utvärderingen som nu är klar.

    Vad är en lagom berusningsnivå? Vad är en bra gäst? Vilken stämning vill vi ha på krogen?

    Dessa och andra frågor har diskuterats under den tvådagarskurs för krogpersonal som hållits på Restaurang Nivå på Avenyn.

    I den första utvärdering som gjorts av RUS-utbildningen får den betyget 4,23 på en femgradig betygsskala. De flesta deltagare svarade att de tror de kommer att få stor eller mycket stor nytta av kursen i sitt arbete. RUS står för Restauranger Utbildning Samarbete.

    Ny medvetenhet

    – Alla som gått kursen har fått en ny form av tänkande och en helt ny medvetenhet. De beter sig på ett annat sätt gentemot berusade gäster. En servitris kan neka en gäst som är för berusad på ett annat sätt än vad hon gjort tidigare. I vissa fall har vi tidigare hellre friat än fällt. Men ju mer kunskap du får om alkohollagen, desto mer ansvar tar du, det blir färre undantag, säger Jannis Christof, chef för ordningsvakterna på restaurang Nivå.

    Syftet med kursen är att försöka minska våldet och skadorna som överförfriskade personer åsamkar sig själva och andra på Göteborgs krogar och gator.

    – Jag har blivit mer vaken, mer på alerten, nu vet jag vad som gäller. Även om jag har jobbat i många år, både inom servisen och som restaurangchef, så var det nyttigt att få höra svart på vitt från till exempel polisen och tillståndsenheten. Det är en jättebra utbildning, vi skickar mer personal på kurs allt eftersom de får plats, säger Åsa Johnsson, restaurangchef på Avenyn 10.

    Det var i RUS-projektets undersökning i februari i år som ”berusade” skådespelare gick till 30 av Göteborgs krogar och beställde starköl. Resultatet var nedslående. På en lördagskväll fick 70 procent köpa mer starköl, övriga veckodagar var siffran 50 procent.

    Nyktrare atmosfär

    Enligt alkohollagen får en märkbart berusad person inte släppas in på krogen, inte heller vara kvar och förstås inte serveras mer alkohol.

    – Men vi vill ju inte stänga ute gäster, vi vill servera fler och samtidigt få en nyktrare atmosfär. På så vis kan vi få en bättre arbets- och krogmiljö. Därför går vi ut på bred front och det är viktigt att många fler går utbildningen, säger Jannis Christof.

    – Själv ser jag gästen på ett annat sätt, jag har fått ytterligare en dimension. Vi har också fått en bättre kommunikation mellan personalen, mellan ordningsvakter och serveringspersonalen till exempel, säger Jannis Christof.

    Många vill gå på kurs

    Sammanlagt har ett 60-tal anställda från 14 olika krogar deltagit i kursen. Personal från polisens gatulangningsgrupp och narkotikarotel, kommunens tillståndsenhet, närpolisen, en alkoholläkare och en konflikthanterare från Stockholm har bland annat pratat om alkohollagen, narkotika på krogen och alkoholens medicinska effekter. Kursen avslutades med ett skriftligt prov.

    – Provet är ett viktigt inslag, det har nästan blivit en intern tävling om vem som får bäst resultat. En andra kursomgång är redan schemalagd till slutet av september. Och intresset är stort. Den här kursen har i princip marknadsfört sig själv, djungeltelegrafen går snabbt, kursen kostar 400 kronor som arbetsgivaren stått för. Personalen har fått gå på betald arbetstid, säger Louise Bergman, projektledare på RUS-projektet i Göteborgs Stad.


    Om RUS:

    80 procent av alla misshandelsfall är alkoholrelaterade. 50 procent av all misshandel sker på eller i närheten av en restaurang.

    RUS-projektet i Göteborg är ett samarbete mellan restaurangbranschen, polis och kommun och det startade hösten 2002. Syftet med RUS är att minska våld och skador orsakade av att folk dricker sig för berusade på krogen eller använder narkotika.

    I Stockholm har en motsvarande utbildning funnits sedan 1996 i det så kallade STAD-projektet. Tre undersökningar har gjorts sedan dess:

    1996 blev 95 procent av de ”berusade” försökspersonerna serverade mer alkohol. 1999 var siffran 53 procent och senaste undersökningen 2001 gav resultatet 30 procent.

    RUS står för Restauranger Utbildning Samarbete.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!