I den senaste undersökningen av ungdomars fritidsvanor svarade cirka 14 000 ja på frågan om de kunde tänka sig att bli ledare i någon förening.
– Därför satsade vi på att ta fram en bred ledar- och demokratiutbildning, säger Maria Hermansson, idrotts- och föreningsförvaltningen.
Maria Hermansson har varit samordnare för utbildningen som riktar sig till högstadieelever. Tillsammans med bland annat ungdomarna själva, har en 35-timmarskurs tagits fram. Den handlar om ledarskap och demokrati, men också om idrott, kultur och politik. Utbildningen har genomförts som ett pilotprojekt på sex olika skolor under våren. Hittills har cirka 100 ungdomar deltagit.
– Målsättningen är att göra dem till bra ledare och goda förebilder. Därför läggs stor vikt vid diskussioner om självkänsla, värderingsövningar, etik och moral.
Kursen anpassas efter behoven
Stadsdelar och skolor erbjuds ett ”grundpaket” som de kan anpassa efter sina behov. De flesta har valt att erbjuda det som Elevens val.
Så har man gjort på Tynneredsskolan. Gabriella Villamor Saucedo är en av de elever som numera har ett intyg på att hon genomgått en ledar- och demokratiutbildning.
– Det var kul och en bra erfarenhet. Man fick bland annat lära sig att behandla alla rättvist, säger hon.
Caroline Haagensen Thornström tror absolut att hon kommer att ha nytta av kunskaperna från kursen.
– Man fick den kunskap som vissa tränare saknar. Vi pratade mycket om självkänsla och om värderingar, säger hon.
Malin Karlsson spelar basket i Högsbo. Hon vill bli tränare och valde kursen med tanke på det. Nu hoppas hon att skolan och stadsdelen verkligen utnyttjar kunskaperna hos dem som gått kursen.
Monica Rossing