2024-05-17 | 3 min läsning

Kursen Förälder i nytt land ska nå fler

Asha Adnan, samhällsvägledare och Tove Näckdal, utvecklingsledare på socialförvaltningen Centrum, samhällsorienterande insatser. Foto: Kristina Ahlinder
2024-05-17 | 3 min läsning
Utbildningen Förälder i nytt land har fått ett breddat uppdrag för att öka tilliten och tryggheten i särskilt utsatta områden. Syftet med kursen är att stärka föräldrarollen och hjälpa familjerna att navigera i det svenska samhället.

– Föräldraskapsstödet Förälder i nytt land har funnits sedan 2020, men nu har vi fått ett breddat uppdrag från kommunfullmäktige. Kursen är en viktig del i Göteborgs handlingsplan för att inga områden ska vara klassade som särskilt utsatta områden. Vi kommer att ha ett särskilt fokus på att nå föräldrar som bor i Bergsjön, Hammarkullen och Hjällbo, säger Tove Näckdal, utvecklingsledare på socialförvaltningen Centrum, samhällsorienterande insatser.

Kursen ges på det egna modersmålet för föräldrar som inte har vuxit upp i Sverige. Vid nio kurstillfällen träffas deltagarna i grupper med åtta till tolv deltagare.

– Det är dialogbaserade träffar med mycket erfarenhetsutbyte. Grupperna diskuterar föräldraskap och hur man bygger en bättre relation till sitt barn. Vi pratar också om hur man kan undvika vardagskonflikter, men också om hur man som förälder sätter gränser på ett bra sätt, säger Tove Näckdal.

Information om skolan

Kursen innehåller också delar om samhällsorientering. Det handlar bland annat om hur skolan fungerar och vad som förväntas av den som är förälder till barn i skolan. Men man pratar även om andra myndigheter och stödfunktioner i samhället.

– En viktig del är hur socialtjänsten fungerar och vilket stöd man kan få där. Tyvärr förekommer det en del felaktiga rykten om socialtjänsten vilket gör att vissa inte vågar söka hjälp, även om de behöver. Vid ett kurstillfälle besöker socialtjänsten gruppen och det brukar bli bra samtal där mycket oro släpper, säger Tove Näckdal.

Positiv påverkan på deltagarna

Samhällsvägledaren Asha Adnan, som håller kursen på somaliska, har sett den positiva påverkan som utbildningen har på deltagarna.

– Det kan vara väldigt tufft att vara förälder i Sverige när man kommer från en annan kultur, med ett annat föräldraskap. När de kommer till oss på första träffen kan de vara osäkra på hur de ska bete sig och oroliga för framtiden. De vill ha svar på hur de ska göra, hur de ska sätta gränser och så vidare. Vi brukar säga att svaret finns emellan er och sedan diskuterar vi tillsammans för att hitta svar, säger hon och fortsätter:

– Vid sista träffen gör vi en utvärdering och då brukar det visa sig att det är en stor skillnad jämfört med hur de beskrev sin situation vid första träffen. Därför tycker jag att det är jätteviktigt att man går den här kursen. Det är jätteviktigt att man förstår vilka skyldigheter man har, men också vilka rättigheter man har. Kursen ger föräldrarna verktyg att klara av sin föräldraroll på ett bra sätt.

Förälder i nytt land
  • Kursen är baserad på dialog i grupp med kursledare. Storleken på gruppen är oftast åtta till tolv personer.
  • Tanken är att så många som möjligt ska kunna gå kursen på sitt modersmål. Den ges därför på dessa språk: arabiska, dari, tigrinja, turkiska, somaliska, persiska, sorani, kirundi/kinyarwanda, engelska och urdu.
  • Två av träffarna är besöksträffar. Vid det ena tillfället besöker socialtjänsten gruppen och vid det andra är det oftast ungdomsmottagningen som deltar.
  • Kursen hålls vanligtvis hos samhällsorienterande insatser på Andra långgatan, men även i olika lokaler runtom i staden. Målet är att erbjuda fler kurser i Göteborgs utsatta områden för att öka tillgängligheten.

Läs mer:



Prenumerera så du inte missar något nytt!