– Jag tycker att vi har fått ett mer reflekterande arbetssätt, vi pratar mer om varför vi gör på ett visst sätt och hur vi kan göra annorlunda om nåt inte fungerar bra, säger Hanna Hultsten, förskollärare på Solgläntans förskola i Kärra Rödbo.
Hon har gått utbildningen tillsammans med kollegan Margareta Nikkilä. Båda arbetade kvar som vanligt fyra dagar i veckan och läste på universitetet en dag i veckan.
Utgår från det dagliga arbetet
”Q i förskolan” har som mål att utveckla kvaliteten i förskolan, med hjälp av ett systematiskt gransknings- och förbättringsarbete.
Kärnan i projektet är en fempoängs skräddarsydd kurs i kvalitetsutveckling. Den bygger på aktionsforskning, vilket innebär att förskollärarna utifrån sitt dagliga arbete formulerar problem som de söker kunskap om.
På Solgläntan valde Margareta Nikkilä att arbeta med hur man tar tillvara de mindre barnens olika intressen, medan Hanna Hultsten inriktade sig på hur de lite äldre barnen får inflytande.
– Jag intervjuade några barn om vem som bestämmer på förskolan och om de tycker att de får vara med och bestämma. Nu har vi ändrat vår struktur, så att barnen har större möjligheter att välja om de vill vara inne eller ute och leka, eller till vilken lekplats vi ska gå på utflykt, berättar Hanna Hultsten.
Kunskapen ska spridas
– Barnen har större valmöjligheter samtidigt som de får en skolning i demokrati när vi röstar på olika alternativ, säger Hanna Hultsten.
Andra förskollärare har tagit upp ämnet jämställdhet, vilket bland annat lett till att de inte regelmässigt talar om barnens ”mamma” utan om ”mamma eller pappa”.
På Solgläntan har man också infört personliga dagböcker för pedagogerna.
– Vi försöker att varje dag skriva om situationer vi upplevt, för att kunna reflektera tillsammans med kollegor, hur vi tänker när vi agerar på ett visst sätt och hur vi kan förändra till det bättre, säger Hanna Hultsten.
Lärarna som gått fempoängskursen ska, som handledare, involvera hela arbetslaget eller förskolan och sprida den kunskap som kommer fram.
Och på längre sikt ska erfarenheterna föras ut till övriga förskolor i kommunen. I höst startar alltå ännu en kurs, troligen med fler deltagare än den första.
Sju förskolor i Göteborg
– Vi har fått så mycket positiva reaktioner från rektorer och skolchefer att vi inte vill vänta, säger Elsi-Brith Jodal på Göteborg Stads skolutvecklingsenhet.
– De bekräftar att detta är en kompetensutveckling inte bara för den enskilda läraren, utan ger ett gensvar på hela förskolan och blir en bas för utveckling. Man både breddar och fördjupar samtidigt.
”Q i förskolan” startades av Myndigheten för skolutveckling, Lärarförbundet och Göteborgs universitet tillsammans med sju kommuner. I Göteborg har sju förskolor deltagit: Solgläntan i Kärra rödbo, Kärralundsgatan och Lunden 1 i Örgryte, Brännekulla i Torslanda, Askims Domarring i Askim, samt Zenitgatan och Kometgatan i Bergsjön.
Förutom Göteborg deltar Alvesta, Falköping, Jönköping, Lerum, Mölndal och Vänersborg i projektet.
Fotnot:
Skolutvecklingsenheten håller ett informationsmöte om Q-projektet torsdag 6 oktober, Hotel Kusten, kl 12.30 – 16.00