– När fler vettiga vuxna rör sig ute på kvällarna i våra bostadsområden, skapas inte bara trygghet, utan också kontakt mellan människor. Det handlar om att bry sig och ta hand om sitt område, säger fältsekreteraren Per Santesson vid socialförvaltningen Centrum.
Med start den 16 maj kommer grupper av boende börja kvällsvandra genom Majorna och Kungsladugård på fredagskvällar – inte som ordningsvakter, utan som synliga, närvarande medmänniskor. Målet är både att motverka otrygghet och stärka gemenskapen i området.
Vandring med mening – utan krav på ingripande
Kvällsvandrarna ska inte fungera som väktare eller fältassistenter och ska inte heller ingripa i några situationer. I stället skapar de trygghet genom sin närvaro.

– En kvällsvandrare är en vuxen som syns. Som kanske lånar ut en powerbank eller bara lyssnar. Det handlar om att vara där ungdomarna är – och visa att de inte är ensamma, säger Per Santesson.
Detta säger forskningen om trygghet
- Lokalt anpassat arbete kan öka trygghet och trivsel.
- Närvaro i området stärker den sociala kontrollen.
- Enligt SOM-undersökningen 2024 hänger tillit till grannar tydligt ihop med hur tryggt ett område upplevs.
- Delaktighet och gemenskap är viktigt för att skapa tryggare bostadsområden.
Länk: Göteborgs universitet: SOM-undersökningarna
Förutom att bidra till tryggheten får deltagarna gemenskap med grannarna, frisk luft och en möjlighet att känna att man gör något viktigt för sitt närområde. Tidigare försök att få i gång kvällsvandringar har gjorts, men då har man haft svårigheter att få till ett bestående intresse.
– Vi tar nu fart tillsammans för att ge den en ny chans. Tanken är att vandringarna ska fortsätta till hösten, säger Per Santesson
Satsningen som nu drar igång är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Familjebostäder, Hyresgästföreningen och organisationen Skyddsvärnet, och syftar till att öka tryggheten genom vuxennärvaro i stadsdelarna.

I området finns nära 45 lokala hyresgästföreningar som man tar hjälp av för att få med hyresgästerna ut på kvällsvandringar. Även personal från Skyddsvärnet och deras fikabuss kommer att finnas på plats på fredagskvällarna då vandringarna pågår.
Gemenskap som trygghetsfaktor
Att skapa kontakt mellan människor som bor i samma område är mer än bara en trevlig gest – det är en viktig trygghetsskapande åtgärd. Enligt SOM-undersökningen 2024 har tillit till sina grannar ett tydligt samband med hur tryggt ett bostadsområde upplevs.
Linda Hallberg är utvecklingsledare vid socialförvaltningen Centrum och jobbar med trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete:
– I stadsdelar som Majorna, där engagemanget bland boende redan är stort, är det viktigt att vi tar tillvara på våra gemensamma goda krafter för att stärka tryggheten tillsammans. Med detta initiativ hoppas vi att fler boende får kontakt med varandra, att gemenskapen ökar och att det ansvarstagandet som finns i området bevaras, säger Linda Hallberg.
Kvällsvandringar i Majorna
De organiserade vandringarna sker mellan kockan 18 och 21 och utgår från lokalen på Godhemsgatan 30. Inga förkunskaper krävs för att få delta.
En enklare tackgåva som lunchkupong eller fika planeras som ersättning till de som deltar.
Alla kvällar utgår från Fältarnas lokal på Godhemsgatan 30. Tio fredagar är klara så här långt men vandringarna fortsätter även till hösten.
- Fredag 16 maj
- Fredag 23 maj
- Fredag 30 maj
- Fredag 6 juni
- Fredag 13 juni
- Fredag 27 juni
- Fredag 8 augusti
- Fredag 15 augusti
- Fredag 22 augusti
- Fredag 29 augusti