2023-11-13 | 2 min läsning

Lågkonjunkturen ett faktum för Göteborg

Foto: Anders Wester
2023-11-13 | 2 min läsning
Lågkonjunkturen ett faktum för Göteborg
Göteborgskonjunkturen fortsätter att falla kraftigt och hösten innebär en lågkonjunktur för regionen. Desto bättre går det för exportindustrin och arbetsmarknaden. Det visar Business Region Göteborgs senaste rapport.

Göteborgsregionen är i lågkonjunktur i höst. Det visar siffror i årets fjärde konjunkturrapport från Business Region Göteborg

Hushållen är pressade

Tuffast är det för byggsektorn som upplever en dålig efterfrågan. Det är också fortsatt ett svårt läge för handeln som upplever sitt fjärde kvartal av lågkonjunktur.

Klicka på bilden för att ladda ner rapporten.

– De svenska hushållen är hårt pressade av inflation och höga räntor och håller nu hårt i plånboken. De planerar varken att konsumera eller renovera i närtid, och blir inget draglok i ekonomin framöver, säger Henrik Einarsson, analyschef på Business Region Göteborg.

Göteborgsregionen bättre än övriga Sverige

I den mer positiva vågskålen finns exportindustrin. Exporten är en stor dragkraft till varför Göteborgsregionen klarar sig bättre än övriga Sverige.

– Jämfört med tidigare lågkonjunktur, till exempel finanskrisen och pandemin, har vi just nu tillväxt på våra viktiga marknader. Något under trend, men ändå positiva siffror. På grund av vårt starka exportberoende går därför Göteborgsregionen bättre än övriga Sverige, säger Peter Warda, senior analytiker på Business Region Göteborg.

Positiva siffror för arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden fortsätter att visa positiva siffror. Den har dock blivit sämre under året.

I oktober låg arbetslösheten på 5,5 procent i Göteborgsregionen. Siffrorna är ungefär på samma nivå som förra kvartalet, och för ett år sedan.Prenumerera så du inte missar något nytt!