Läkemedelsautomat bidrar till självständigt liv
– Många är positiva och menar att de har blivit friare och kan bestämma mer över sin vardag, berättar Jenny Zander, sjuksköterska inom hälso- och sjukvården i Göteborgs Stad.
– Målgruppen är främst seniorer som har hemtjänst eller kommunal hälso- och sjukvård, fortsätter hon.
Ställde ut tio automater
Strax före jul började utrullningen av läkemedelsautomaterna på Styrsö och Brännö. För Jennys del var det ett speciellt ögonblick. Hon blev den första sjuksköterskan i Göteborg som förskrev en läkemedelsautomat.
– Vi ställde ut tio läkemedelsautomater, de flesta som fick den är personer som bor hemma och har kommunal hälso- och sjukvård. Automaten öppnas när det är dags att ta medicinen och i samband med det låter och blinkar den, berättar Jenny.
För att kunna få en läkemedelsautomat så finns det kriterier som måste vara uppfyllda.
– Läkaren måste skriva ett läkemedelsövertag, det vill säga att du behöver hjälp med att ta din medicin. Du behöver dosförpackade läkemedel, men också ha kommunal hälso- och sjukvård, hemtjänst eller bo på ett vård- och omsorgsboende, förklarar Jenny.
Kan skicka påminnelser till mobilen
Läkemedelsautomaten passar många men inte alla.
– Du måste förstå och kunna hantera automaten. Hemtjänsten är med de två första veckorna för att se att allting fungerar och att du tar dina mediciner, säger Jenny.
Det finns flera fördelar med läkemedelsautomat menar Jenny.
– Ibland har du fyra läkemedelsbesök per dag, och då behöver du vara hemma och redo för besöken. Om du ska resa bort kan du antingen ta med dig automaten eller så kan vi programmera så att automaten ger dig läkemedel för en helg. Automaten kan även skicka påminnelser till din mobil när det är dags att ta medicinen som du tagit med dig, säger Jenny.
Många gånger kan det vara svårt för personalen att komma på exakta tider.
– För dem som behöver läkemedel på bestämda tider är läkemedelsautomaten en bra lösning. Om du har Parkinsons sjukdom är det viktigt att du tar medicinen när du ska, säger Jenny.
Krav på god hantering av läkemedel
Studier visar också att läkemedelsautomater har bra följsamhet berättar Jenny.
– Med det menar jag att du tar rätt medicin och när du ska ta den. Och i takt med att allt fler blir äldre ökar också konsumtionen av läkemedel. Det ställer krav på en god hantering av läkemedel vilket läkemedelsautomaten kan hjälpa till med, säger Jenny.
Cornelia Moseid är utvecklingsledare digitalisering på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen. Hon menar att tekniken är trygg men att det behövs rutiner och beslut för hanteringen av läkemedelsautomater.
– I stort handlar det om ett förändrat arbetssätt, där målet är att alla involverade ska känna sig trygga och välinformerade. Men vi undersöker också för vem eller vilka som läkemedelsautomaten passar. Vi måste ha goda rutiner för att säkerställa att du verkligen tar din medicin, säger Cornelia.
Samverkan inom digitalisering i regionen
Både Jenny och Cornelia ser piloten med läkemedelsautomater som ett gott exempel på samverkan.
– Göteborgs Stad är en av 47 kommuner i Västra Götalandsregionen som deltar i projektet Digitala hjälpmedel i samverkan, säger Jenny.
– Vi blev tillfrågade att vara med som pilotkommun vilket vi tackade ja till. Västra Götalandsregionen driver samverkan och fokuserar på upphandlingar, vilket underlättar för kommunerna. Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen hyr läkemedelsautomaterna från Hjälpmedelscentralen i Västra Götalandsregionen, säger Cornelia.
Digitaliseringen är inget mål i sig men ett bra verktyg för att kunna utveckla verksamheter.
– Digitaliseringen kan hjälpa oss med smarta lösningar och verktyg. Läkemedelsautomaten är ett bra exempel på detta. Den är också användarvänlig, du kan varken trycka för tidigt eller fel, säger Cornelia.
Digitala hjälpmedel i samverkan
Att samarbeta i Västra Götaland kring digitala hjälpmedel inom vård och socialtjänst är ett naturligt nästa steg i arbetet för en god hälsa och en jämlik vård och omsorg i Västra Götaland. Över tid bygger vi en gemensam ”butik” för digitala hjälpmedel inom socialtjänst och hälso- och sjukvård utifrån invånarnas och verksamheternas behov. För att åstadkomma detta samarbetar regionen och 47 kommuner i länet kring gemensamt sortiment, upphandling, regelverk, logistik och support.
Källa: Västra Götalandsregionen och VästKom.
Läs mer: Vårdsamverkan.se – om aktuella projekt och digitala hjälpmedel på vardsamverkan.se
Breddinförande av läkemedelsautomater
Målet efter piloten är att införa läkemedelsautomater i den kommunala hälso- och sjukvården i hela Göteborgs Stad.
–En av våra uppgifter i piloten är att fånga vad som behöver utvecklas och förbättras inför ett breddinförande, förklarar Cornelia.
Hittills har det mesta fallit väl ut. Personerna som testar läkemedelsautomaterna tycker att de har fått mer inflytande över sin tid och vardag.
– I början upplevde nog flera att det var lite annorlunda. Från att få sin medicin från personalen till att själv ta medicinen från läkemedelsautomaten är en förändring, säger Jenny Zander och lägger till:
– Men ganska snabbt så tyckte de flesta att det gick bra. De fick en större frihet och behövde inte vänta på till exempel besök från hemtjänsten för att kunna ta sina läkemedel.
Hyresgäster testar också
Göteborgs Stad är en av de första kommunerna som provar konceptet med läkemedelsautomater också för hyresgäster på vård- och omsorgsboende.
– Som hyresgäst på ett vård- och omsorgsboende behöver du generellt sett mer och tätare stöd. Men läkemedelsautomaten passar även för många hyresgäster. Det bidrar till ett mer självständigt liv även om du bor på ett vård- och omsorgsboende, säger Cornelia Moseid.
Läs mer:
- Göteborgs Stad: Kommunal hälso och sjukvård
- Göteborgs Stad: Hemtjänst
- Göteborgs Stad: Vård- och omsorgsboende
- Göteborgs Stad: Så arbetar staden med digitalisering