2024-08-21 | 1 min läsning

Lämna fallfrukten på återvinningscentralen

Foto: Ann-Sophie Qvarnström/Creative commons
2024-08-21 | 1 min läsning
Lämna fallfrukten på återvinningscentralen
Ruttna äpplen, päron och plommon kan bli biogas och biogödsel. Men det bästa för miljön är givetvis att äta upp frukten.

Kretslopp och vatten erbjuder varje höst inlämning av fallfruktpå eftersom matavfallskärlen snabbt blir fulla och för tunga. Dessutom går det åt för många små matavfallspåsar. Du kan dock lägga findre mängder i matavfallspåsar i matavfallskärlet.

– Förra året fick vi in 110 ton fallfrukt på återvinningscentralerna, säger Fredrik Wilkensson, utredare vid avfallsavdelningen på Kretslopp och vatten.

Äta upp frukten är ändå det bästa

Matavfall blir biogas som kan ersätta fossila bränslen och på så sätt minska av utsläppen av växthusgaser. Biogödsel kan ersätta mineralgödsel som blir allt svårare och dyrare att bryta och dessutom innehåller kadmium.

Men att äta upp frukten är ändå det bästa. Ur miljösynpunkt är det är tio gånger bättreatt äta frukten än att göra biogas av den. Om du inte orkar eller hinner ta hand om din frukt själv kan du skänka till grannar, ställa en korg med frukt utanför staketet, sätta upp en skylt för hugade plockare eller anmäla dig på fruktförmedlingssajter som till exempel Rädda Fallfrukten.



Prenumerera så du inte missar något nytt!