2008-08-26 | 3 min läsning

Landets stadsträdgårdsmästare möts i Göteborgs Lustgårdar

Lisebergs lustgård, Trädgårdsföreningen och Botaniska trädgården är några av oaserna som Göteborg stolt ska visa upp när Sveriges stadsträdgårdsmästare håller kongress för 150 deltagare i stan. Men allt blir inte frid och fröjd - med hjälp av kontroversiella gästföreläsare hoppas arrangörerna på "svordomar i kyrkan".

– Risken med kongresser är ju att alla tycker likadant, säger Lars Johansson, stadsträdgårdsmästare i Göteborg och en av arrangörerna av kollegiets kongress.

För att undvika såsig konsensus har man bjudit in arkitekten och stadsbyggnadsdebattören Ola Andersson som invigningstalare.

6D04.jpg
– Han brukar hävda att upplevelsen av grönska är viktigare än mängden grönska i en stad. Genom att arkitektoniskt arbeta med tydliga gränser på ett annat sätt än man brukar kan känslan av grönska i en stad förstärkas. Och så brukar inte alla stadsträdgårdsmästare resonera, säger Ola Andersson.

Mycket grönt per göteborgare

Samtidigt är just mängden grönska något som Göteborg är känt för, och som man stolt kommer att visa upp under kongressen.

– Göteborg har 230 kvm parkområde per invånare, vilket är väldigt mycket för en större stad. Köpenhamn har till exempel som mål att komma upp i 25 kvm per invånare, säger Lars Johansson.

De 150 kongressdeltagarna, som kommer från Boden i norr till Vellinge i söder, får bland annat besöka Lisebergs Lustgårdar, Trädgårdsföreningen, Botaniska trädgården och Gunnebos Slott och Trädgårdar.

Mycket samarbete

7F74.jpg
– De är alla exempel på väldigt fina parkanläggningar som samarbetar med varandra trots olika huvudmän och trots att de till och med ligger i olika kommuner, säger Lars Johansson, som själv kommer att tala på kongressen om hur Göteborg arbetar med park- och naturfrågor.

– Vi har en unik organisation eftersom allt är samlat i en egen nämnd och förvaltning. I andra kommuner, brukar frågor om stadens grönområden spridas under andra förvaltningar, som den tekniska, fritid eller gatuförvaltningen. I Göteborg har vi en övergripande strategi som är ganska unik, säger Lars Johansson.

Kongressen arrangeras av park- och naturförvaltningen och Föreningen Sveriges stadsträdgårdsmästare, och pågår mellan 27 och 29 september. 612E.jpg

Lisebergs lustgård. Foto: Lisa Brunnström



Prenumerera så du inte missar något nytt!