Lärande möten mellan sfi-elever och Ingrid Segersteds gymnasium
– Vi gjorde utbytet genom Världen finns här, som samordnar lärande möten mellan elever inom grundskolan och gymnasieskolan och vuxna som studerar Svenska för invandrare och Svenska som andraspråk. De förde ihop oss med lärarna Annika Larsson och Magdalena Jonasson på Ingrid Segerstedt gymnasium, som har kurser i årskurs två i samhällskunskap och sociologi med fokus på etnicitet och kulturmöten.
Hur har utbytet sett ut?
– Eleverna skickade först brev till varandra och efter det hade vi två träffar i december, 2024. Genom brevväxlandet hann vi lära känna varandra lite innan vi träffades, så det var ett bra upplägg. Eleverna skrev om vad de gör på fritiden och om sin skola. Det blev ett bra stöd för att sedan prata med varandra. Jag tycker att det är väldigt roligt med sådana här möten och att få jobba med autentiska texter. Alla vet till vem man skriver och varför, det blev ett tydligt syfte för eleverna med varför vi skrev och läste.
Vad har ni gjort på träffarna?
– Den första träffen ägde rum på Ingrid Segerstedts gymnasium och då pratade vi om hur det kan vara att komma som ny till Sverige, om möjligheter och utmaningar, vad de saknar från sina tidigare hemländer och vad som är positivt med att bo i Sverige. Vi fick även en rundvandring på skolan. Många av mina elever hade inte varit på en svensk gymnasieskola tidigare och tyckte att det var kul att få se hur det kan vara. Sedan kom gymnasieleverna på besök till oss på Studium. Mina elever visade bland annat bilder från olika högtider i sina tidigare hemländer och de svenska ungdomarna berättade om olika högtider och traditioner här i Sverige och om hur de firar.
Vad har varit positivt med utbytet?
– Det var bra att eleverna både fick skriva, läsa och prata svenska. Flera av mina elever säger att de vill kunna prata svenska med svenskar, men upplever att de inte riktigt får göra det eftersom många i stället svarar på engelska. Det här projektet var ett bra sätt att få träffa svenskar och använda det svenska språket för att förstå varandra. Det var också värdefullt och passade bra för gymnasieeleverna som läser samhällskunskap, etnicitet och kulturmöte att få möjlighet att träffa Sfi-elever och höra om deras tidigare hemländer och erfarenheter.
Vilken respons har ni fått från eleverna?
– Eleverna svarar just nu på en utvärdering som de har fått, men jag upplever att det blev väldigt bra. När vi själva intervjuade eleverna om utbytet sa till exempel Sfi-eleven Malak: “Jag känner mig mer välkommen till Sverige nu när jag har träffat ungdomar från Sverige.” Felicia från Ingrid Segerstedts gymnasium sa: “Just nu så pluggar vi sociologi och migration, så det passar väldigt bra att se hur det är att vara ny i Sverige.”
Världen finns här
Samordnar lärande möten mellan elever inom grundskola och gymnasieskola och vuxna som studerar Svenska för invandrare och Svenska som andraspråk.
- Syftet är att barn och unga ska få möta världen i sina klassrum och utveckla kunskaper kopplade till läro- och kursplaner. Samtidigt får vuxna träna svenska i ett motiverande sammanhang.
- Grundades av Fatima Grönblad 2020. Drivs av ABF Göteborg i samverkan med Levande historia, grundskoleförvaltningen Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionens EU-finansierade projekt Helhetslyftet.
- Har även verksamhet i Uppsala, Helsingborg, Partille och Falkenberg.
Länkar: