Lärorik krisdag på Lundbyskolan
Under krisövningen var skolköket nedsläckt och varken el eller vatten fungerade.
– Eftersom en kris ofta kommer plötsligt och oväntat hade jag inte berättat för mina medarbetare vilken dag krisövningen skulle ske, säger Michael Törmark och fortsätter:
– Men vi hade laddat upp genom att köpa in pannlampor, ficklampor och vevradio. Sen har vi alltid sparat 100 liter vatten i våra grytor utifall att vattnet skulle gå. Vi har också backup på mat för att eleverna ska kunna få lunch oavsett vad som händer. Igår serverade vi vegetarisk taco som vi lagade utomhus på spishällar. Det blev taco eftersom vi vill använda färska råvaror först så att dessa inte blir dåliga. Om det skulle bli en långvarig kris skulle vi använda det vi har i frysen och konserver.

Pannlamporna var på när kökspersonalen lagade mat i det nedsläckta köket.
Viktigt att öva innan något inträffar
Lundbyskolans biträdande rektor Josefine Otterdahl var också på plats vid övningen och lyfte att det är viktigt att skolan övar när det inte är kris på riktigt.
– Skolmaten är viktig för att vi ska kunna hålla undervisningen igång vid kris. Det här är därför en viktig övning som gör att vi kan hantera även verkliga kriser på ett bättre sätt i framtiden.
Eleverna gav maten högt betyg
Vid krisövningen sände Sveriges Radio P4 Göteborg live och i direktsändning fick tre elever provsmaka och tycka till om maten.
– Det är något jätteintressant med att vi får vara med om den här. Jag skulle 100 procent äta den här tacon varje dag, berättade en elev.