På ungdomsfullmäktiges konferens kommer Lilian Helgason och Alva Unsgaard att berätta om sina egna erfarenheter av att må dåligt.

    2019-05-02 | 2 min läsning

    Lilian och Alva bryter tabun och berättar om psykisk ohälsa

    På ungdomsfullmäktiges konferens Helt galet berättar 16-åriga Lilian Helgason och Alva Unsgaard om sina egna erfarenheter av att må dåligt. ”Vi måste bryta tabun och våga prata om psykisk ohälsa”, säger Lilian.

    Förra året tog hon och Alva initiativ till en liknande konferens, ”Vi bryter tystnaden”. Då var det första gången som de två inför en större publik berättade om hur det är att vara ung och leva med psykisk ohälsa.

    Det var nervöst och läskigt, men både hon och Alva är övertygade om att det behövs någon som går före, och som vågar.

    Lilian berättade om hur hon redan i femte klass hade mycket ångest, men saknade kunskap om vad det var hon kände – vad ångest är för något, och vad man kan göra åt det.

    Fick tvångssyndrom
    – Min psykiska ohälsa blev värre än vad den hade behövt vara om jag hade haft möjlighet att prata om det. Och mår man dåligt som jag gjorde tillräckligt länge kan det leda till att man får ätstörningar, tvångssyndrom eller självskadebeteende, säger Lilian.

    I hennes fall handlade det om tvångssyndrom, och hon fick hjälp till slut. Med sina egna erfarenheter i bagaget hoppas Lilian att hon nu genom att själv våga, kanske kan hjälpa andra så att det inte behöver gå så långt.

    – Det är lätt att skuldbelägga sig själv när man mår psykiskt dåligt. Och om jag ska uppmana andra att prata om att de mår dåligt, så måste jag våga själv. Och jag har till och med blivit stärkt av att jag har blottat mig, berättar Lilian.

    Helt galet på Draken
    Även i år finns möjlighet att höra Lilians och hennes kompis Alvas erfarenheter av psykisk ohälsa när ungdomsfullmäktige bjuder in till konferensen Helt galet. Den äger rum fredag den 24 maj på Draken, Folkets hus vid Järntorget.

    På konferensen kommer också programledaren, artisten och författaren Hampus Nessvold att prata om mansrollen. 2017 kom hans bok ”Ta det som en man”, där han delar med sig av sina erfarenheter av manlig vänskap, olycklig kärlek och sexmisslyckanden. Han vill se en ny sorts manlighet i stället för dagens machokultur.

    Konferensens avslutas med ett panelsamtal där ungdomar, politiker och representanter från organisationer och verksamheter som arbetar med ungdomar diskuterar hur man tillsammans kan motarbeta psykisk ohälsa.

    Ska vara en bra stad för unga
    Lilian och Alva är både med i ungdomsfullmäktige. Det är en av deras arenor för att driva frågan.

    – I ungdomsfullmäktige arbetar vi för att Göteborg ska vara en bra stad för ungdomar. När vi vet att många mår dåligt måste vi lyfta den frågan. Konferensen är ett sätt, säger Lilian.

    Inbjudna till konferensen är elever och skolklasser i högstadiet och gymnasiet, elevhälsan samt organisationer och föreningar. Förra årets konferens var fullbokad, så det kan vara läge att slå till. Anmälan görs på länken nedan senast 10 maj.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!