Bryggdäcket som ligger mellan Lindholmspiren och Lundbystrandskajen blev klart förra året. Foto: Anders Gustavsson

2025-05-15 | 3 min läsning

Lindholmshamnen invigs med bryggkalas

640 nya bostäder, landets första biotoprefug och ett nytt bryggdäck. Nu är utbyggnaden av Lindholmshamnen klar. Tisdag 20 maj firas det med bryggkalas och guidade promenader.

Lindholmshamnen ligger alldeles vid vattnet på Lindholmen – omgiven av internationella företag och äldre byggnader med koppling till Göteborgs varvshistoria. Utbyggnaden har pågått sedan 2016 och här finns nu 640 bostäder i kvarter med grönskande innergårdar, verksamhetslokaler, restauranger och en förskola.

Maskinparken blev klar redan 2022. Förutom att vara en oas med grönska är den byggd för att ta emot stora mängder regnvatten vid skyfall. Foto: Anders Gustavsson

Desirée Bosch är projektledare på exploateringsförvaltningen och har jobbat med Lindholmshamnen de senaste tre åren.

– Det känns jättehäftigt att alla stora projekt är klara. Det enda som är kvar att göra är några små detaljer som planteringar, säger hon.

Många nya platser med grönska

Förutom nya bostäder och verksamheter har Lindholmshamnen fått flera nya områden med grönska. Maskinparken som ligger framför Götaverkens gamla maskinhall M1 blev klar redan 2022.

På Götaverksgatan finns landets första biotoprefug. Där växer buskträd, klätterväxter och örter som bidrar till att minska buller och rena luft och dagvatten. Foto: Anders Gustavsson

– Parken är en grön oas samtidigt som den är byggd för att kunna ta hand om stora mängder regnvatten vid skyfall, säger Desirée Bosch.

Lindholmshamnen

Området har utvecklats av ett konsortium bestående av byggherrar från HSB, Peab, Riksbyggen och Skanska tillsammans med det kommunala bolaget Älvstranden utveckling samt exploateringsförvaltningen i Göteborgs Stad.

Länk: Lindholmshamnen – Göteborg växer

De gång- och cykelbanor som tidigare gick i allén på Götaverksgatan har tagits bort och går i stället längs de nya kvarteren. Och där det tidigare fanns två asfalterade refuger finns nu landets första biotoprefug. På den 700 kvadratmeter stora ytan växer buskträd, klätterväxter och örter som bidrar till att minska buller och rena luft och dagvatten.

– Här finns också rishägn, stubbar, fågelholkar och insektshotell som bildar viktiga livsmiljöer för insekter och smådjur som annars har svårt att hitta boende i andra trafikmiljöer, säger Desirée Bosch.

Bryggdäcket har blivit en mötesplats

Mellan Lindholmspiren och Lundbystrandskajen har det också byggts ett nytt grönskande bryggtorg och bryggdäck som blev klart förra året.

– Bryggdäcket är pålat och byggt för att hålla i 100 år. Det är roligt att se att det redan har blivit en viktig knutpunkt och populär mötesplats både för boende och andra, säger Desirée Bosch.

Foto: Anders Gustavsson

Den 20 maj ska det nya området invigas och firas med bryggkalas. Det blir bland annat tal, quiz, musik, trolleri och tårta. För den som vill veta mer om Lindholmshamnen finns det möjlighet att gå en guidad promenad med Desirée Bosch och Åsa Svensson, projektledare på Älvstranden utveckling.

– Vi kommer att göra flera stopp längs vägen och berätta om allt det nya som utmärker Lindholmshamnen. Det finns mycket att upptäcka, säger Desirée Bosch.

Bryggkalas i Lindholmshamnen 20 maj

Hålls på Lindholmshamnens bryggdäck mellan Lindholmspiren och Lundbystrandskajen.

Klockan 16:30–19:00
Tårta så långt lagret räcker, quiz och underhållning av Göteborgsbandet Log Lady.

Klockan 17:00–17:20 
Officiell invigning med Robert Hammarstrand (S), ordförande exploateringsnämnden, och Erik Lidberg (M), vice ordförande Älvstranden utveckling AB samt Desirée Bosch, projektledare exploateringsförvaltningen, Göteborgs Stad och Åsa Svensson, projektledare Älvstranden utveckling AB.

Klockan 17:25–17:45 
Trollkarlen Ason Bson Cson uppträder. 

Klockan 17:45–18:30
Guidad tur i området. Träffa projektledarna och lyssna på berättelserna om det som utmärker Lindholmshamnen – arkitekturen, mötesplatserna, trafiklösningarna, konsten och inte minst grönskan. Det finns också möjlighet att ställa frågor.



Prenumerera så du inte missar något nytt!