– Snön är årets stora nyhet och även om det bara är papper, så känns det både vintrigare och frostigare när man går i allt det vita, säger Julia Vasilis, pressansvarig på Liseberg.
Fyra snömän sköter vintrig touch
När den julpyntade parken visades för massmedia på torsdagen, var Lisebergs pampiga entré, julgirlangerna och Kal och Adas statyer pudrade med ”snön” och utmed promenadstråket i parken ”snöade” det friskt på träd, julgranar och statyer, nästan som från en snökanon i fjällen.
– Vi har nog vräkt ut tre kubikmeter och det går åt lika mycket till för att hålla det fräscht, säger Martin Högberg, VD för Arclight, ett företag som arbetar med filmmiljöer och som har fyra ”snömän” på plats för att ge Liseberg den vintriga touchen.
Och allt är biologiskt nedbrytbart, precis som vanlig snö. Inget klister eller lim behövs.
– Vi duschar först på lite vatten, för att filmsnön ska fästa på ytan – det är allt, säger Martin Högberg.
Allsång med Lotta fyra söndagar
En gammaldags lanthandel, med tidstypisk inredning från förra sekelskiftet, ihop med café och bokhandel är en annan nyhet i år. Och precis som tidigare blir det julmarknad med ett 80-tal bodar och butiker, Nordens Arks lantgård, Lapplandsområdet med hantverk, rensläde och lappländska specialiteter och så isbaren, utskuren ur 37 ton is från Torne älv.
På isbanan framför Stora scenen blir det isshow med Lisebergskaninerna, Filip Stiller och Partille konståkningsklubb. JulLotta blir det också, alltså allsång med Lotta Engberg i jultappning. Fyra söndagar leder hon allsången från Stora Scenen, med gästartister.
Först ut söndag 23 november är Frank Ådahl och LaGaylia Frazier, sedan följer Arvingarna och Sarah Dawn Finer, därefter Babben Larsson och Magnus Carlsson, samt en final 14 december med Darin, Cyndee Peters och den 32 röster starka kören Solid Gospel.
530.000 julbesökare i fjol
En annan favorit, i år för femte gången, är den lilla skidbacken vid Flume Ride, 25 meter lång och med en fallhöjd på 1,5 meter.
– Den ser kanske inte så mycket ut, men för en liten knatte som ska lära sig ploga och bromsa är den perfekt. Förra året hade vi 1.500 åk, det är vi nöjda med, säger Fredrik Rydén från Sälen Skistar som driver backen ihop med Liseberg.
– Jo, Göteborg är vårt klart sydligaste destination. Och snön kommer från Scandinavium, den duger bra.
Det är nu nionde året som Liseberg håller julöppet och de första årens stora publikintresse har hållit i sig. Runt 500.000 besökare brukar komma. Förra året noterades 530.000 personer under julöppettiden.
Wärdshuset ska renoveras för 37 miljoner
Vid pressvisningen presenterades också en annan nyhet: Wärdshuset på Liseberg, från 1700-talet, ska renoveras för 37 miljoner kronor.
– Vi bygger om totalt, vilket i princip innebär att vi river och bygger upp denna ikonbyggnad på nytt, säger Thomas Sjöstrand VD för Lisebergs Restaurant AB.
Ombyggnaden innebär att Wärdshuset får ett helt nytt, modernt kök av den öpppa typ som ”frontar” ut mot gätserna.
Ansvarig köksmästare blir Jerker Andersson, tidigare på bland annat Läckö Slott och Westra Piren, han anställdes för ett år sedan för att förnya menyn.
Invigs i juni
– Vi kommer att satsa på närproducerade och ekologiska råvaror, och mat och vin i kombination, till exempel lyfta ut vinkylarna ut i restaurangen, sa Jerker Andersson.
Ombygganden startar direkt efter att Jul på Liseberg stänger, den 23 december.
– Vi kommer inte att vara klara 25 april när Liseberg öppnar, men hoppas vi kan inviga det nya Wärdshuset i juni, säger Thomas Sjöstrand
Julmarknaden. Foto: Stefan Karlberg