Logga in med mobilt bank-id
– När medborgarna, företagen, turisterna, ja alla hela tiden blir mer och mer digitala kan inte de kommunala verksamheterna släpa efter och kräva in papper på allting, säger Ronald Caous, systemansvarig för Göteborgs Stads anpassning till e-samhället.
Det är därför man i dagarna har uppgraderat Göteborgs stads e-tjänster så att man nu även kan logga in och identifiera sig med hjälp av mobilt bank-id i sin smartphone.
– I alla de fall där man behöver legitimera sig i kontakten med kommunens verksamheter, eller där man fyller i ansökningar, är det användbart med mobilt bank-id, säger Anette Hermansson, utvecklingsledare på konsument- och medborgarservice.
Genom att först skriva in sitt personnummer på den hemsida man besöker, och därefter slå in en individuell säkerhetskod i mobilt bank-id-appen i sin telefon, kan man sedan tidigare bland annat utföra betalningar på nätet eller logga in till sina personliga sidor på myndigheter som Försäkringskassan och Skatteverket.
Deklarationen satte fart
– Alla andra sätt att logga in på kräver antingen att man har med sig en liten dosa eller att man sitter vid en dator som har en speciell fil nedladdad. Med mobilt bank-id har man allt man behöver i sin smartphone, och den har man ju ofta ändå med sig, så på det här sättet blir kontakten med stadens verksamheter mycket mer flexibel, säger Anette Hermansson.
Fram tills nu har hela sex miljoner svenskar, från 13 år gamla och uppåt, skaffat sig ett mobilt bank-id hos någon av de tolv banker som utfärdar den digitala legitimationen i Sverige. Men trots att tekniken har funnits i några år var det först i början av 2014 som användandet tog rejäl fart.
– Det är svårt att förklara varför det helt plötsligt lossnade just då, men kanske kan det hänga samman med att Skatteverket förra året satsade stort på att informera om möjligheten att enkelt och smidigt deklarera med hjälp av sitt mobila bank-id. I vilket fall så började många använda appen då, och omedelbart föddes människors förväntningar på att kunna använda den till alla möjliga ärenden på nätet. Det är det vi har anpassat våra e-tjänster till nu, säger Ronald Caous.
Enklare, öppnare, effektivare
Vanliga ärenden är till exempel att ansöka om plats på förskola eller på äldreboende, eller anmäla att man vill ha färdtjänst. De digitala vägarna till kommunens verksamheter är många och de blir hela tiden fler. Just nu finns förslag på ett 40-tal aktiviteter inom vitt skilda områden, i syfte att med digitaliseringens hjälp göra tillgången till kommunens service enklare, öppnare och effektivare.
– Det finns till exempel redan en app för den som vill felanmäla en trasig gatlykta, men ett förslag handlar om att utöka den tjänsten så att man enkelt kan felanmäla även andra saker man iakttar i sin närhet. Men vi planerar även att erbjuda en plattform som ska underlätta för lärare och andra i utbildningssektorn att nätverka och utbyta erfarenheter, säger Ronald Caous.
Inom kultursektorn finns en rad digitala möjligheter, till exempel att erbjuda guidning på nätet av stadens museer, för dem som av olika anledningar kanske inte kan ta sig dit rent fysiskt. Det finns också tankar kring att delaktigheten i det politiska vardagssamtalet med hjälp av ”e-demokrati”, där allmänheten via en portal kan föra dialog med politikerna och lämna petitioner och medborgarförslag.
– Det finns så många idéer och möjligheter att det snart är dags för en slags meta-app, alltså en app som samlar alla appar med anknytning till Göteborgs Stad! säger Ronald Caous.