2024-04-05 | 4 min läsning

Lovjobb ger unga i Lövgärdet arbetslivserfarenhet

Fr v Issa Fakhro, Amanda Boström och Karin Eklund arbetsleder ungdomarna. Foto: Linda Thomsen
2024-04-05 | 4 min läsning
Under påsklovsveckan renoverar en grupp ungdomar från Lövgärdet en fotbolls- och basketplan i området ihop med personal från Fältgruppen Angered och Ung Angered. Syftet är att pröva på arbetslivet och få sina första referenser till sitt cv.

Det är en iskall men strålande solig eftermiddag. Dagen innan har Göteborg överraskats av ett snöfall som tillfälligt satt våren på paus, och den kombinerade fotbolls- och basketplanen som ligger i ett bostadsområde i Lövgärdet centrum är delvis täckt av snö. Några ungdomar i skyddskläder håller på att skrapa färg från staketet som omgärdar planen. Musik av artisten Afro B pumpar ur några högtalare en bit bort och stämningen är glad.

Foto: Linda Thomsen

– Snön ställer till det men vi gör det bästa av situationen! Jag bor här i Lövgärdet så det är fint att få vara med och se när området utvecklas. Fast just nu fryser jag om händerna, säger 15-åriga Malak Alheibi.

”Många har inte jobbat innan”

Jämngamla Yusef Akisho berättar att fokus för dagens arbete är att skrapa och skrubba staketet och att rengöra planen.

– Jag är uppvuxen i Lövgärdet och vill vara med och förbättra planen. Jag har ett par småsyskon som ofta är här och spelar, fast såklart inte nu när det är så mycket snö, säger han.

Malak, Yusef och sex andra ungdomar på plats går alla i årskurs 9 på Lövgärdesskolan. Med dem och arbetar är även den några år äldre Issa Fakhro.

Issa Fakhro. Foto: Linda Thomsen

– Jag är mentor för ungdomarna här, många har inte jobbat innan. Nu får de komma ut och känna på hur det är att arbeta. Det är bra både för dem och för området, säger Issa Fakhro.

”En bra lärmiljö för barn och ungdomar”

Han berättar att han själv brukade använda den kombinerade fotbolls- och basketplanen när han var liten, och att det oftast är lite yngre barn som spelar här. I och med att den ligger mitt bland bostadshusen kan föräldrarna släppa ut sina barn för att leka och samtidigt ha uppsikt från balkongerna.

– Mitt mål med att vara med och jobba är att detta ska bli en bra miljö för barn och ungdomar. Att vi lagar där det är trasigt så att de inte kan skada sig, och att det känns fräscht, säger han.

Platsansvariga under lovjobbet är Karin Eklund från Fältgruppen Angered och Amanda Boström som arbetar som ungdomsbehandlare på Ung Angered. Även de är sysselsatta med att skrapa färg och tvätta av staketet.

– Snön ställer verkligen till det för oss. Vi ska egentligen måla staketet i morgon, och sen byta ut basketkorgar och fotbollsnät. Men nu ska det komma ännu mer snö! Så vi kommer att få måla om ett kontor inne på fritidsgården i stället, säger Karin Eklund.

Ett bra sätt att få kontakt med ungdomar i området

I sitt arbete som fältsekreterare eller “fältare” arbetar hon förebyggande och uppsökande med ungdomar. Bland annat genom att se till så att de har en meningsfull fritid och att vid behov hjälpa dem vidare till andra instanser.

– Det roligaste med mitt jobb är 100 procent mötet med ungdomarna! Att skapa kontakter, att kunna hjälpa dem och att ha roligt tillsammans, säger hon.

Foto: Linda Thomsen

Amanda Boström håller med henne. Hon arbetade själv som fältare innan sitt nuvarande jobb som ungdomsbehandlare på Ung Angered, och så ofta det går försöker hon att vara delaktig i just lov-jobb då det är ett bra sätt att få kontakt med ungdomar i området.

– Det handlar om att ge arbetserfarenhet, men också att bygga trygga vuxenrelationer. Att korta sträckan att ta kontakt om de någon gång skulle behöva hjälp, säger hon och tillägger:

”Förstår att vi på socialen inte är farliga”

– Med den här typen av aktiviteter skapar vi gemensamma minnen. Typ “kommer du ihåg när vi renoverade fotbollsplanen?”. Till vardags är jag ju “soctant”, så när vi jobbar ihop så förstår ungdomarna att vi på socialen inte är farliga, utan vanliga människor som också fryser om händerna, säger hon.

Påsklovjobbet i Lövgärdet är ett typiskt samverkansprojekt inom staden där flera aktörer är involverade. Förutom Fältgruppen Angered och Ung Angered medverkar även Kompetensprojektet. UngdomsPorten håller i anställningarna och Victoriahem förser de arbetande ungdomarna och deras ledare med arbetsmaterial som skrapor, hinkar, skrubbar, målarfärg och högtryckstvätt.

Karin Eklund och Amanda Boström berättar att den här sortens lovjobb är vanligt och att arbetsgrupperna på somrarna brukar vara betydligt större. Då handlar det mycket om att bygga en bra gruppdynamik.

– Issa har jobbat som mentor så länge att han blivit proffs på detta! Det är så roligt att se, säger Amanda.



Prenumerera så du inte missar något nytt!