2023-11-21 | 3 min läsning

Lundbybadet en pigg 50-åring

Foto: Lo Birgersson
2023-11-21 | 3 min läsning
Lundbybadet en pigg 50-åring
I över 50 år har Lundbybadet varit en plats för bad, träning och hälsa, men också en plats där nya och gamla vänner möts.

– I onsdags firade vi tillsammans med våra besökare, berättar Anita Rokolya, tillförordnad teamledare för gym, reception och gruppträning på Lundbybadet.

Firandet på onsdagen bjöd bland annat på extra gruppträningspass med 70-talstema, quiz med vinstchans och bildvisning från Lundbybadets historia.

Här känner sig besökarna som hemma

Anita Rokolya har jobbat på Lundbybadet sedan 2016 och hon säger att de har många stammisar.

Förutom att Lundbybadet är en stor anläggning med ett brett utbud så tror Anita att det är något annat som lockar.

Anita Rokolya. i 70-talsstass under firandet i förra veckan.

– Jag tror att många uppskattar vår vänskapliga miljö där alla är välkomna, oavsett ålder och träningsbakgrund. Vi får ofta höra att våra besökare känner sig hemma hos oss.

En av stammisarna är Hisingsbon Lars-Göran Andersson, 81 år, som har tränat på Lundbybadet flera gånger i veckan under nio års tid.

Han är gammal elitbodybuildare som hittade till Lundbybadet efter att han fått både blodförgiftning och stroke. Lars-Göran gick ner från 80 till 49 kilo och fick lära sig gå igen. När han skulle börja träna på gym igen valde han Lundbybadet som låg nära hemmet.

– Sedan dess har jag tränat på Lundbybadets gym två gånger i veckan, både med maskiner och hantlar. Utrustningen som finns passar för perfekt för min träning. Och så är det rent, fräscht och väldigt trevlig personal.

Inte bara träning

Lars-Göran säger att det blir många goa samtal på gymmet även om han är väldigt fokuserad på sin träning när han är där. Han har träffat flera vänner på Lundbybadet.

– Ett tag var vi en stor grupp som umgicks och åkte till Danmark tillsammans. Vi är fortfarande ett gäng som ses då och då på något trevligt ställe och pratar minnen. Det förgyller verkligen vardagen.

Även Anita lyfter fram mötena med besökarna som det bästa med jobbet på Lundbybadet.

– Det är fantastiskt att få jobba med att göra göteborgarna friskare och erbjuda träningsmöjligheter för ett mer aktivt liv. Det är ett glädjefullt arbete att hjälpa människor att må bättre. Vi får så mycket positiv feedback som värmer hjärtat.

Stora planer för Lundbybadet framöver

Det finns nu planer på att utveckla och bygga om Lundbybadet och hela Rambergsstadens idrottsområde, men det kommer att dröja.

– Det blir spännande att se vad som ska hända med området och Lundbybadet framöver. Oavsett så tror jag att vi kommer att fortsätta vara våra besökares andra hem under lång tid framöver, säger Anita.

Och Lars-Göran har inga planer på att sluta träna på Lundbybadet, han trivs väldigt bra.

– Så fort jag tränat klart ett pass så längtar jag till nästa gång, avslutar han

Foto: Lo Birgersson

Lundbybadet nu och då

Redan när Lundbybadet byggdes 1973 var det som en del i ett större idrottsområde, vid sidan av Rambergsvallen och Rambergsrinken. Badet ersatte det gamla ”Lundbybadet”, den Renströmska badanstalten i Lundby, som byggts 1915.

I Lundbybadet fanns då en 25-metersbassäng, undervisningsbassäng, en romersk avdelning och träningshall. Utomhusbadet hade en 50-metersbassäng, barnbassäng och en konstgjord badstrand. Det fanns också ett solbad på taket.

Genom åren har Lundbybadet renoverats flera gånger. Den största förändringen startade 2003 och innebar en ny entré med reception, café, väntytor och plats för frisör och fotvård. Rehabiliteringsbassäng och plaskbassäng byggdes och omklädningsrummen moderniserades. Det blev också nya personalutrymmen, gym, konferenslokal och behandlingsrum. Samtidigt ändrades utomhusbadet, bland annat blev det gräsmattor och trädäck vid bassängen. 2018 byttes vattenreningen ut och 2020–2021 gjordes en större renovering av betong (väggar och tak), ventilation och rörledningar.  Samtidigt fick omklädningsrummen ett rejält lyft.

Föregångaren till dagens Lundbybad hette Renströmska badanstalten i Lundby – ett badhus vid nuvarande Herkulesgatan 56 i Brämaregården. Badanstalten stod klar 1915 och stängdes 1973.

Läs mer: Göteborgs Stad – LundbybadetPrenumerera så du inte missar något nytt!