Hakima Alijani och handledaren Sarah Viknander i Styrsö skärets centralkök. Foto: Malin Kjellberg
Arbetsförmedlingens etableringsprogram hjälper personer de första två åren efter att de fått uppehållstillstånd. För två år sedan startades något som heter Jobbspåret i samarbete med Göteborgs Stad. Det riktar sig till nyanlända med kort utbildning och inkluderar allt från analfabeter till de som har gått klart grundskolan men ej påbörjat gymnasiet.
Den bärande grundtanken med Jobbspåret är att svenska, utbildning och arbete ska finnas med från början. De som deltar får studera SFI, gå en yrkesutbildning och samtidigt ha en extratjänst för att lära sig yrket ordentligt.
Just nu pågår utbildningar till måltidsbiträde, lokalvårdare, stödassistent och inom återvinning. Dessutom anordnas Jobbspåret inom utemiljö och fastighetsskötsel tillsammans med AB Framtiden.
– Arbetsförmedlingen utreder vad personen kan och är intresserad av. Är man då till exempel intresserad av att bli måltidsbiträde börjar vi med en information om måltidsservice och studiebesök under en vecka för att förstå vad yrket handlar om. Visst händer det att folk hoppar av, men alla har fått mycket information innan de börjar på det här snabbspåret, berättar Ulf Wallin, planeringsledare Göteborgs Stad, arbetsmarknad och vuxenutbildning.
Har jobbat på Styrsö
En som startade Jobbspåret för snart två år sedan är Hakima Alijani. Då kunde hon varken läsa eller skriva och talade inte mycket svenska.
– Jag tyckte det verkade vara kul att jobba som måltidsbiträde, och det har det varit, säger hon.
En dag i veckan har hon pluggat SFI, svenska för invandrare, och en dag i veckan studerat till måltidsbiträde. Tre dagar har Hakima haft en extratjänst som måltidsbiträde på Styrsö Skärets centralkök, som förser skola och äldreomsorg på ön med mat.
– Hakima har fått göra betydligt mer hos oss än vad ett vanligt måltidsbidräde gör. Hon har fått göra såser, laga grytor med mera, säger Sarah Viknander, en av Hakimas handledare.
Vill bli kock
I slutet av april är Hakima klar med sin utbildning, och arbetsmarknaden är bra för måltidsbiträden.
– Jag kommer att söka jobb som måltidsbiträde, men sedan – kanske om ett år – är tanken att jag ska vidareutbilda mig till kock inom storkök, säger hon.
Att fortsätta utbilda sig till kock är en möjlighet som finns för personerna som utbildat sig till måltidsbiträde.
– Det är väldigt glädjande med Hakimas historia och visar att Jobbspåret är lyckat. Handledarna och arbetsplatserna är jätteviktiga och gör ett jättebra jobb, säger Ulf Wallin.