2024-06-05 | 3 min läsning

Lyssna på naturens röster i Härlanda

Ljudpromenaden på Mångfaldsgården blir en resa genom naturens ljudlandskap där träd, jord och växter får egna röster. Foto: Stadskupan
2024-06-05 | 3 min läsning
Lyssna på naturens röster i Härlanda
Är du nyfiken på att höra blommor sjunga, stenar tala och träd viska? Då har du chansen nu. På söndag 9 juni arrangeras ljudpromenader i trädgården vid Kulturhuset Kåken.

Förra året invigdes Mångfaldsgården vid Kulturhuset Kåken i Härlanda. Det är en plats för biologisk mångfald med planteringar och insektshotell som gynnar pollinatörer.

Ljudvågor fångas upp med olika tekniker

Söndag 9 juni bjuder Stadskupan i samarbete med Higab in till ljudpromenad med ljudkonstnären och forskaren Jacek Smolicki. Med hjälp av avancerad mikrofonteknik fångar han upp olika frekvenser och ljudvågor som finns i naturen. Deltagarna på promenaden får ta del av ljuden i hörlurar.

Sam Niknam och Malin Goldkuhl driver Stadskupan som främjar biologisk mångfald i urbana miljöer i samarbete med företag och organisationer. Foto: Stadskupan

–  Vi vill att människor ska få uppleva biologisk mångfald och naturen med olika sinnen. Det är ju lätt att göra genom att titta, känna och dofta, men vi vill också att man ska kunna lyssna på det gröna som finns i staden. Det är en superhäftig upplevelse att lyssna på jord, växter och blommor, säger Malin Goldkuhl, vd på Stadskupan som jobbar med att främja biologisk mångfald i urbana miljöer.

Jacek Smolicki är ljudkonstnär och forskare. Med olika tekniker fångar han upp olika frekvenser och ljudvågor. På så sätt blir det möjligt att lyssna på naturens subtila ljud. Foto: Stadskupan

Som en del av ljudpromenaden kommer deltagarna också få höra en tidigare intern berätta om sina minnen från Härlanda fängelse, som fanns här mellan 1907 och 1997. På plats finns även biologen Tobias Federsel som berättar om biologisk mångfald och de olika arter som växer i trädgården.

Låter naturen få plats i staden

Evenemanget är en del i Stadskupans arbete med rewilding som handlar om att låta naturen få plats i urbana miljöer. På Mångfaldsgården finns också ett bisamhälle med cirka 50 000 bin.

Foto: Stadskupan

– Genom att bjuda in naturen i staden skapar vi inte bara vackrare och mer hälsosamma livsmiljöer för oss människor, det gör också att vi främjar den biologiska mångfalden som är så viktig för vår planets framtid, säger Malin Goldkuhl.

Ljudpromenad i Härlanda

Datum: Söndag 9 juni

Tid: Klockan 14:00–14:45 och 15:00–15.45

Plats: Mångfaldsgården vid Kulturhuset Kåken

Adress: Kålltorpsgatan 2, Göteborg

Evenemanget är gratis och ett samarbete mellan Stadskupan och Higab.

Anmäl dig här!

Länkar:Prenumerera så du inte missar något nytt!