Madelene sprider kunskap om demens med personliga möten
I december var du på Friskväderstorget på Hisingen, kan du berätta mer?
– Demensvänligt samhälle är vårt tema och det innebär att informera invånare vi möter om hur viktigt det är att exempelvis söka vård när hjärnan sviktar. Responsen från de vi möter är väldigt positiv och många uppskattar att vi från kommunen finns på plats.
– Med utgångspunkt från pratbänkarna har vi tillsammans med Åldersvänliga Göteborg och demokrati- och medborgarservice har vi mött många invånare i olika åldrar. Vi har samtalat om livet i stort, samhället och samtidigt spridit kunskap om demenssjukdomar för att främja ett mer demensvänligt samhälle.
– Människor jag möter är nyfikna på oss och kommer och pratar. De får information och får i sig lite varm glögg eller en kopp kaffe. Efter varje tillfälle och alla möten är jag så upprymd av känslor. Gensvaret man får är att det lilla vi gör betyder så mycket.
Vad betyder det att jobba uppsökande?
– Invånarna uppskattar att vi syns och de får ett ansikte på de som arbetar i staden. Personliga samtal där personen själv får styra men samtidigt bli informerad om vad ett demensvänligt samhälle innebär och att invånarna blir rustade med kunskap om demenssjukdom/kognitiv sjukdom.
– I en demensvänlig och åldersvänlig stad har invånare ett gott bemötande och förståelse för varandra. Att inte stressa för att någon framför en är långsam. Ju mer kunskap som finns ute i samhället, desto fler kan hjälpa till om man till exempel ser en förvirrad person på gatan.
Förutom ett samarbete med Åldersvänliga Göteborg så arbetar ni med invånarguider, hur har det samarbetet varit?
– Invånarguiderna har bidragit med sin språkkompetens för att nå ut med information. De personer arbetar som invånarguiderna är väl bekanta med Biskopsgården som varit värdefullt för oss att ha med för att nå ut med informationen på olika språk.
– Dessa människor hade vi aldrig nått utan invånarguiderna. Samarbetet har varit enkelt och vi har använt oss av små medel som att bjuda på kaffe och kaka och använt befintliga pratbänkar som plattform för samarbetet. Jag är mycket tacksam över att vår koordinator Evelina Tomic som samordnat arbetet.
Hur var stämningen på Friskväderstorget?
– På friskväderstorget finns ingen fysisk pratbänk men vi hade med oss en mobil pratbänk. Vi fick kontakt med ett stort antal personer och vi hade flera längre samtal. Vi tror det leder till att personer kommer ta del av våra öppna mötesplatser och andra aktiviteter som kommunen erbjuder. Det flödar en hel del människor då det finns matbutik och bibliotek på torget och människor som reser till och från arbetet
Är det något speciellt du tar med dig?
– God stämning och goda samtal. Varje möte och samtal ger en ökad lust att fortsätta det uppsökande arbetet. Min förhoppning är att alla invånare ska ha förtroende för oss så vi kan ge det stöd som behövs.