2023-10-20 | 3 min läsning
Måltidens dag firades på Kaggeleds vård- och omsorgsboende  
Torsdag 19 oktober var det offentliga måltidens dag. På Kaggeleds vård- och omsorgsboende uppmärksammade hyresgästerna och personalen dagen med en trerättersmeny och dukningstävling.

Medarbetarna har planerat i två veckors tid på Kaggeleds vård- och omsorgsboende inför måltidens dag. Förberedelserna har varit många. Allt från att bestämma förrätt till att beställa råvaror och ingredienser, men också att hitta inspiration till dukningen.

Offentliga måltidens dag

Måltidens dag infaller den tredje torsdagen i oktober och är ett initiativ från föreningen riksnätet Måltidens dag. Föreningen arbetar på ideell basis med att ge måltiden en mer lustfylld status och uppmärksamma de hälsosamma möjligheterna att samlas i lugn och ro runt ett dukat bord. Dagen firas över hela landet av flera förskolor och skolor samt inom äldreomsorgen och på sjukhus.

– Förrätten lagar vi själva medan huvudrätten och desserten kommer från centralköket. Givetvis har hyresgäster fått tycka till och personalen har fångat vad som önskas på menyn, säger Ana Bernhardsson som är en av enhetscheferna på boendet.

Foto: Johannes Löfgren

Dukningstävling för andra året

Det är flera vård- och omsorgsboenden som arrangerar dukningstävling på måltidens dag. För Kaggeleds vård- och omsorgsboende är det andra året i rad.

– Medarbetarna är peppade och har hittat idéer från naturen till årets dukningstävling, blommor går alltid hem, säger Ana.

Hyresgästerna utser en vinnare

Ingen tävling utan en jury och prisutdelning.

– Hyresgästerna utser en vinnare som de tycker har dukat finast. Vi kommer också ha en prisutdelning med enklare priser som fruktkorg, säger Ana.

Måltiden anpassas efter hyresgästerna

 Kaggeleds vård- och omsorgsboende har tre våningar fördelade på lika många enheter. Boendet har byggts speciellt för personer med demenssjukdom.

Foto: Johannes Löfgren

– Personalen känner till hyresgästerna väl och vet vad som passar varje person. För personer med någon av demenssjukdomarna kan behoven se olika ut, vissa föredrar mer enskilt medan andra vill umgås och ha fart och fläkt, säger Ana.

Måltiden är mer än bara mat

På äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen arbetar flera medarbetare med måltider, kost och näring. En av dem är Sofia Azami, kvalitetsutvecklare måltid.

–Emellanåt kanske man glömmer bort att måltiden är så mycket mer än bara mat. Det är gemenskap och sällskap. Vi äter faktiskt med alla våra sinnen, säger Sofia.

Sofia lyfter också att måltiden är en viktig del för ett hälsosamt och aktivt liv.

– När vi blir äldre är det särskilt viktigt att vi får i oss bra fetter, protein och vitaminer. Det gör att vi orkar mer och kan röra på oss, säger Sofia.

Så kan du duka demensvänligt

För personer med demenssjukdom spelar dukningen en viktig roll. Med en genomtänkt dukning går det att underlätta för personen som ska äta.

– Ett bra sätt är att använda kontraster när du dukar. Glaset får gärna vara i någon färg, så att det är enkelt att se och kunna urskilja glaset, säger Sofia.Prenumerera så du inte missar något nytt!