Man försökte tända eld på socialkontor
Det var på förmiddagen som mannen anlade en mindre brand ute i trapphuset. Därefter hällde han in bensin i receptionen på socialkontoret. Men den bensinen lyckades han aldrig tända på. Istället började en av medarbetarna på kontoret att samtala med mannen.
– Dialogen pågick fram till dess att polisen kom och hämtade mannen, berättar Björn Järbur, stadsdelschef i Biskopsgården.
Både räddningstjänsten och en större polisstyrka kom till platsen.
Hot redan på måndagen
Mannen var på något sätt missnöjd med socialkontoret där han var klient. Därför hotade han redan på måndagen att sätta eld på kontoret. Han polisanmäldes och bevakningen av kontoret förstärktes under natten till tisdag. Receptionen förstärktes också med en vakt på tisdagen och all personal informerades om hotet.
Trots dessa åtgärder lyckades alltså mannen ta sig in på kontoret. Björn Järbur anser att kontoret agerade rätt efter hotet.
– Vi polisanmälde detta igår och sedan är det en polisiär fråga. Vi har många klienter varje dag och valde därför att bedriva verksamheten som vanligt.
– Vi tycker att vi har en bra organisation för detta, med reception och vakt. Vi har duktiga medarbetare som kan tackla den här typen av konfliktfyllda situationer. Det rör sig om människor som är ganska utsatta och desperata på olika sätt.
Mycket ovanligt
Lena Säljö, socialchef i Biskopsgården, har aldrig varit med om något liknande på de 30 år som hon arbetat.
– Vi tar självklart seriöst på alla hot. Bedömer vi de som allvarliga så gör vi en polisanmälan. Det förekommer några gånger per år, säger Lena Säljö.
Personalen får hjälp
– Nu bearbetar vi detta tillsammans med medarbetarna. Vi har haft debriefing med personalen. Sedan får de olika medarbetarna också individuell hjälp, säger Björn Järbur.
Någon direkt förändring av rutinerna på socialkontoret anser han inte att attentatet får.
– Man lär sig alltid en massa saker av en sådan här händelse. Vi ska ta till vara på det för framtiden, säger han.
Vill inte låsa
Björn Järbur tror inte på att höja säkerheten genom att låsa alla dörrar.
– Lås och bom skulle bara trappa upp problemen istället. Det viktiga är att kunna ta människorna på ett bra sätt, menar han.