Många cyklar räddade från att bli avfall
Det är Kretslopp och vatten, tillsammans med Familjebostäder, Poseidon, Bostadsbolaget och olika cykelaktörer som arbetat med pilotprojektet. Syftet är att ge nytt liv till några av de tusentals övergivna cyklarna i staden. Cyklarna har samlats in av Kretslopp och vatten och sedan har företag som säljer begagnade cyklar kunnat köpa upp dem för att göra i ordning och sedan sälja dem vidare.
– Målet var att så många som möjligt av alla de cyklar som vi samlade in kan återanvändas och undvika att bli skrot. Och vi är nöjda med resultatet, säger Elina Järkil, processledare avfallsförebyggande på Kretslopp och vatten.

Det står tusentals övergivna cyklar runtom i Göteborg. Nu har Kretslopp och Vatten lyckats återvinna närmare 300 av dem i den nya politprojektet. Foto: Göteborgs Stad
Totalt samlades 613 cyklar in och 43 procent av dem köptes upp. Många cyklar är redan sålda till nya användare, och cykelförsäljarna berättar att de räknar med att sälja resterande cyklar de köpt inom ett halvår.
Stor efterfrågan på begagnade cyklar
– Många av dem säger att de vill köpa fler begagnade cyklar och 45 procent av dem har även svarat att de vill köpa cyklar varje månad. Det är positivt. Vi kommer att få veta mer om hur många cyklar som har sålts när cykelsäsongen drar igång, än så länge är det lite för tidigt att säga exakt.
Cyklarna som såldes klassades i tre olika kategorier; fungerande, med restaureringsbehov och reservdelar. Fungerande cyklar kostade 100 kronor för cykelaktörerna att köpa, de med restaureringsbehov kostade 50 kronor och de cyklar man kunde ta reservdelar från, fick man gratis. Majoriteten av de cyklar som köptes av cykelhandlarna var från kategorin restaureringsbehov.
Varför säljer inte staden cyklarna själva?
– Det ingår inte i vårt uppdrag. Vår roll i detta pilotprojekt är som möjliggörare för att få till ökat återbruk av övergivna cyklar och matcha resursen cyklar med de som har kunskap och möjlighet att göra i ordning dem och ge dem ett längre liv, säger Elina Järkil.
Blir det en fortsättning på projektet?
– Det vet vi inte ännu, men nu när resultatet från pilotprojektet har presenterats ska vi ta fram ett förslag på hur en eventuell fortsättning skulle kunna se ut.
De cyklar som inte såldes kommer att erbjudas till verksamheter inom staden och ideella organisationer som hanterar begagnade cyklar.
– Det betyder att ytterligare cyklar får ett nytt liv och kommer till användning. Det är kul att projektet har skapat så mycket engagemang och vi är positivt överraskade av att så många av cyklarna blev köpta av cykelaktörerna och kommer få ett längre liv. Vi har fått ett kvitto på att det finns stora mängder övergivna cyklar och att det finns ett stort intresse och behov av dem, säger Elina Järkil.
Dessa cykelaktörer har köpt cyklar i pilotprojektet:
- Cykelfiket På Heden
- Childstore Göteborg
- Saronkyrkan Second hand
- Elcykelbutiken i Göteborg
- Mobil cykelteknik Sverige
- GoVelo mobile bike repair
- Cykelingenjören
- Karlssons cykel
- Fritidsbanken Frölunda Torg
- KFUM Göteborg
- Majvallens cykel
- Pedalen och fälgen cyklar och sånt
- Biketopia
- Kollaborativ ekonomi Sverige
- Cykelfyndet