2015-02-05 | 4 min läsning

Många vill göra en frivillig insats på Volvo ocean race

Snart händer det igen. Ett av världens största idrottsevenemang landar i Göteborg när Volvo Ocean Race går i mål i juni. Då behövs 300 volontärer, goda ambassadörer för staden. 220 personer har redan anmält sitt intresse.

– I Göteborg är det ju så, ända sen VM i friidrott 1995, att det till stor del är volontärerna som gör evenemangen så framgångsrika, säger Anica Stenberg, ansvarig för volontärerna på Volvo Ocean Race Göteborg.

– De är fantastiska på att visa glatt humör och hjälpa till så att allt fungerar och alla har trevligt. Och många volontärer tycker att det är otroligt roligt att få vara en del i det största som händer i staden. En upplevelse för livet, säger Anica Stenberg.

Målgång vid Operan
Volvo Ocean Race startade i Alicante i Spanien i oktober förra året. Just nu ligger de sju båtarna på Hainan, ”Kinas Hawaii”. När de startar därifrån på söndagen, mot Auckland, leds tävlingen av kinesiska Dongfeng. I det teamet finns tävlingens ende svenske deltagare, Martin Strömberg.

Och i sommar, 21 – 28 juni, är det dags för målgång i Göteborg. Mållinjen ligger ända inne vid Operan och hela Frihamnspiren blir eventområde, Race Village, där det planeras för stor folkfest.

Evenemanget pågår alltså under åtta dagar och arrangörerna vill att de som jobbar frivilligt kan ställa upp i minst fyra dagar.

En första rekrytering under Båtmässan har hittills gett 220 intresseanmälningar. Anica Stenberg är säker på att man når 300 till slut.

”Nåt alldeles extra”
– Ja, särskilt när det handlar om segling och båtliv som är så djupt förankrat här. Sjöfarten sitter i blodet och generna på många göteborgare, det är nåt alldeles extra!

Det innebär inte att volontärerna måste kunna båtar och segling.

– Nej, GKSS rekryterar ”på-vattnet-volontärerna”. De som jobbar på land kan hjälpa till med information, entréer, köra bil, teknik, scenproduktion, assistera vid barnområden – eller vara maskot!

Ett attraktivt uppdrag lär det vara att få hjälpa till vid de ”båtvarv” på Frihamnspiren där tävlingsbåtarna lagas och putsas.

– Teamen sköter underhållet av båtarna inför öppen publik och förutom deras egna proffs behövs volontärer som kan hjälpa till runt båtarna och som har koll på utrustning, reservdelar och återförsäljare. Kanske killar och tjejer som läst på seglingsgymnasium, säger Anica Stenberg.

En fin merit
Hon var själv med vid inomhus-EM i friidrott 2013 och kunde konstatera att det finns volontärer som varit med ända sedan friidrotts-VM 1995. Och nu senast var det VM i innebandy.

– En del tar ju ledigt från jobbet för att vara volontär på semestern, det är fantastiskt trevliga och serviceinriktade människor, säger Anica Stenberg.

Någon lön utgår inte. Volontärerna får däremot mat och fika, arbetskläder och – det kanske viktigaste – ett intyg i form av ett diplom som visar att man jobbat i det stora och prestigefyllda evenemang som Volvo Ocean Race utgör.

– Den erfarenheten är ett mycket stort plus att ha på sitt CV, särskilt om man är ung och inte har etablerat sig i arbetslivet ännu, säger Anica Stenberg.

Seniorer kan också vara volontärer
Volontärerna måste ha fyllt 18 år, men någon åldersgräns uppåt finns inte.

– Om man bara är ”pigg och rask” kan man vara med på alla möjliga fronter.

Än så länge tar arrangörerna enbart emot intresseanmälningar som inte är bindande. Om ungefär två veckor kontaktas alla som anmält intresse.

– Då kan man logga in på hemsidan, registrera sina uppgifter och önska vilket område man vill vara volontär på, säger Anica Stenberg.

Intresseanmälningar kan fortfarande göras på Båtmässan, eller via länkarna här nedanför.



Prenumerera så du inte missar något nytt!