2016-04-07 | 3 min läsning

Mänskligt och icke mänskligt möts på tjugonde vetenskapsfestivalen

Empatiska robotar, konstnärer som kombinerar konst med vetenskap och föredrag om hur artificiell intelligens kan komma att påverka vår existens. Det är några av inslagen på årets vetenskapsfestival. Den 13 april drar den igång på temat ”Unika men lika”.

Årets vetenskapsfestival äger rum den 13-17 april och är den tjugonde i ordningen. Liksom tidigare ligger programmets fokus på det tvärvetenskapliga, vilket betyder att till exempel humaniora får ta lika mycket plats som matematik, fysik och kemi.

1DBC.jpg− Mycket i programmet fokuserar på gränslandet mellan människan och det icke-mänskliga. Det handlar om robotar, om genetik, om medkänsla och normalitetsbergreppet. Vi vrider och vänder på årets tema ”Unika men lika”, säger Jennie Turner, programansvarig på festivalen.

Klubbkänsla i Bältespännarparken
Ny för i år är satsningen på Arts & Science i Bältesspännarparken, där festivalen har en arena för andra året i rad. Till exempel föreläser den irländska performancekonstnären Kira O´Reilly om sitt intresse för att mixa biologi, teknik och kultur.

Här finns också utrymme för den som själv vill skapa och bygga. Bland annat kan man få lära sig att göra accessoarer som blinkar och lyser, delta i bygget av en storskalig skulptur eller skapa konst på nätet med hjälp av sin smartphone.

− Dagtid finns här något för alla åldrar, för farmor, unga vuxna och förskolebarnet. På kvällen får området mer klubbkänsla och programmet riktar sig till en vuxen publik. Bland annat i form av lite tyngre samtal med kända forskare, inramat av musik och dj:s, säger Jennie Turner.

Ta vetenskapståget
I närheten av Bältesspännarparken, vid Stora teatern, avgår också med jämna mellanrum vetenskapståget Stinsen. Tåget ersätter den uppskattade vetenskapsrouletten i Lisebergshjulet.

− Lisebergshjulet har varit på service och har inte helt kommit på plats än. Men upplägget med tåget är detsamma. Man hoppar ombord utan att veta vad det är för forskare man ska träffa och får kanske chansen att upptäcka något helt nytt, säger Jennie Turner.
Att passa på att välja något nytt och överraskande är dessutom Jennie Turners bästa tips.

− Ja, här står 500-600 forskare, konstnärer och andra deltagare nästan i givakt för att få dela med sig av sina kunskaper. Passa på att ta del av något nytt, något du inte trodde var din grej, men som kan visa sig ge mersmak, säger hon.

Vetenskapsfestivalen äger rum på 16 olika arenor runt om i Göteborg. Alla festivalaktiviteter är gratis och öppna för alla. Det finns också ett program för skolor.

7632_2.jpg



Prenumerera så du inte missar något nytt!