Maria Grave, yrkeslärare på Yrgo Bageri och konditori, har fått pris på Stellagalan som årets konditor. Foto: Christina Uhlin

2025-05-12 | 2 min läsning

Maria Grave är årets Stellakonditor

Maria Grave, konditor och yrkeslärare inom bageri och konditori, har vunnit pris som årets Stellakonditor under Stellagalan i Stockholm. 

I förra veckan delades flera priser ut under den årliga Stellagalan som lyfter kvinnor inom den svenska gastronomin. Kvinnliga förebilder prisades för sina insatser och årets Stellakonditor blev Maria Grave från Göteborg.

Grattis till priset!

– Tack så jättemycket! Det är väldigt roligt att bli nominerad, men så klart ännu roligare att vinna. Det var en otroligt fin gala med många gäster och god mat och dryck, säger Maria Grave.

Stellapriset är grundat av kvinnor inom gastronomin och man arbetar för ökad jämlikhet i branschen och för att bygga broar mellan mentorer och unga i näringen. Motiveringen för årets Stellakonditor löd: “Med en lång och framgångsrik karriär, som inkluderar både tävlingsframgångar och gedigna utbildningsinsatser, har pristagaren inspirerat både kollegor och elever. Stellakonditor 2025 kombinerar sitt utmärkta ledarskap med kreativitet, teknik och en djup kärlek till yrket.”

Maria Grave

  • Ålder: 59
  • Bor: Floda
  • Aktuell: Årets Stellakonditor
  • Yrke: Konditor, yrkeslärare


Länkar:

Göteborgs Stad: Yrgo

Göteborgs Stad: Studium

Stellagalan

– Jag blev väldigt rörd över motiveringen. Det var fina ord som verkligen kändes i hjärtat. Det är ju en sammanfattning av allt jag har gjort, så det är många olika saker som har spelat roll.

Maria Grave har en lång karriär som konditor bakom sig och arbetar idag som yrkeslärare på Yrgo, yrkeshögskolan för bageri och konditori i Göteborg, och även på Studium. Hon har också varit coach för Svenska konditorlandslaget.

Hur är det med jämställdheten i konditoribranschen? 

– Just nu är det flest tjejer på utbildningarna, jag önskar nästan att det skulle bli mer jämnt fördelat. Men tillväxten är god och söktrycket på våra utbildningar är hårt. Det är ett yrke med många möjligheter där man kan jobba över hela världen eller så småningom starta eget.

Men det innebär tidiga morgnar?

– Det är ett plus att vara morgonpigg, helt klart. Men man är ju ledig på eftermiddagen i stället. I dag är det inte så vanligt att man jobbar nätter, och som konditor kan man ju också välja att jobba på restaurang där tiderna är annorlunda.

Vad äter du själv allra helst just nu?

– Nygjord glass är fantastiskt, det toppar nog min önskelista i vår och sommar. Och här i Göteborg finns det flera bra ställen som erbjuder det. 



Prenumerera så du inte missar något nytt!