Foto: Louise Bergman
Personer som arbetar inom socialtjänsten, skolan och vård och omsorg får lära sig om hur läget ser ut vad gäller ungdomars bruk av droger och alkohol och hur Mini-Maria arbetar med ungdomarna och deras anhöriga.
Viktigt att vara uppmärksam
Kristoffer Lindgren, samordnare och socialsekreterare på Mini-Maria, berättar om vikten av att sprida kunskap och information om ämnet.

Kristoffer Lindgren, samordnare och socialsekreterare på Mini-Maria. Foto: Privat
– Det är viktigt med tidiga insatser för ungdomarna så att de får hjälp snabbt. Där behöver ju vuxna runtomkring vara alerta och uppmärksamma. Det finns förutfattade idéer om vilka det är som tar droger, och dessa stämmer inte alltid. Vi vill ge en mer verklig bild av vilka ungdomar det är som kan bruka så vuxna kan ge rätt hjälp, säger han.
Mini-Maria arbetar på flera olika sätt
Mini-Maria arbetar med att stötta ungdomar att bli drogfria. Det är en samverkansmottagning där man både arbetar medicinskt och socialt. Att föra olika samtal och stötta familjer eller andra anhöriga i deras roll är viktiga delar av verksamheten.
De som söker hjälp hos Mini-Maria tror ofta att mycket av arbetet handlar om provtagning, men så är inte fallet.
– Vi gör många olika saker här på Mini-Maria. Vi vill ta reda på hur det ser ut med bruket, vad man använder och hur man använder. Vi tittar även på andra omständigheter såsom sexuell, fysisk och psykisk hälsa. Saker som situationen i skolan och bland vänner kan också spela roll, säger Kristoffer Lindgren.
Designdroger vanligt
Att hänga med i utvecklingen kan vara svårt då det hela tiden kommer ut nya preparat. Alkohol är den vanligaste drogen som ungdomarna använder, på andra plats kommer cannabis.
Det är också vanligt att drogerna konstant designas om så att de inte längre är narkotikaklassade. Dessa droger testar man sedan på ungdomarna som då agerar som labbmöss.
Allmänna tips till vuxna
Kristoffer har flera tips till vuxna och allmänna riktlinjer för hur man ska tänka kring ungdomarna.
– Vuxna bör ha en nyfiken inställning till den unga personen eller barnet. Det är lätt att man hamnar i en förhörssituation, det brukar inte vara så gynnsamt då ungdomarna ofta sluter sig mer istället. Fråga istället frågor kring brukandet. Det är lättare sagt än gjort såklart, men försök. Det viktiga är att ungdomarna känner sig sedda och hörda och vet att de kan få hjälp.
Mariadagen
- När: 28 februari klockan 8:30-15:30
- Var: Dahlheimers hus, Hultbergssalen; Slottsskogsgatan 12
- Anmäl dig här
- Det är gratis att delta.
- Läs mer: Mini Maria