2024-06-03 | 4 min läsning

Massor av gratis aktiviteter på sommarlovet

Foto: Lo Birgersson
2024-06-03 | 4 min läsning
Massor av gratis aktiviteter på sommarlovet
Snart dags för sommarlov! Runt om i Göteborg ordnas mängder av roliga och spännande aktiviteter för barn och unga. Street dance, aikido, teater, konstkollo, skateskola och kompisflätning är bara några exempel.

Sommarlovet närmar sig och det betyder gott om tid att göra roliga saker på. Runt om i Göteborg kommer det finnas massor av aktiviteter för barn och unga. Dessutom håller flera mötesplatser för unga öppet som vanligt eller flyttar delar av verksamheten utomhus.

Formlek på Röhsska museet vänder sig till de yngsta barnen. Foto: Kristin Lidell

– Vi hoppas att alla ska hitta något de tycker verkar roligt och kanske också prova något som de inte gjort tidigare. Det finns gott om aktiviteter över hela staden och många möjligheter att träffa nya kompisar, säger Tobias Gröndahl, avdelningschef för stadsområde välfärd och fritid, socialförvaltningen Nordost.

Håll utkik på goteborg.se/sommarlov!

Alla aktiviteter som arrangeras av Göteborgs Stad, eller av föreningar i samarbete med staden, finns på webbplatsen goteborg.se/sommarlov.

Just nu finns runt 1 000 aktiviteter att välja bland och kalendariet fylls på allt eftersom.

Länk: Göteborgs Stads kalendarium: Sommarlovsaktiviteter

Unga leder många av aktiviteterna

Många av sommarens aktiviteter har tagits fram av unga. Flera av dem kommer också jobba som feriearbetare och hjälpa till med olika aktiviteter. I sydväst leder till exempel unga andra unga i olika aktiviteter på lägerön Rävholmen. På Verket i centrum har niondeklassare som sommarjobb att arrangera kafé med kulturaktiviteter och workshops.

Många av årets sommarlovsaktiviteter har tagits fram av unga. Flera av dem kommer också jobba som feriearbetare och hjälpa till med olika aktiviteter. Foto: Lo Birgersson

Även stadens verksamheter för unga hbtqi-personer ordnar utflykter och andra aktiviteter under sommaren.

Föreningar får stöd av Göteborgs Stad

Sommarlovsaktiviteter arrangeras av bland andra socialförvaltningarna, kulturförvaltningen, kulturskolan och de kommunala bostadsbolagen. Många aktiviteter ordnas också av organisationer med stöd av Göteborgs Stad. Socialförvaltningarna och idrotts- och föreningsförvaltningen har delat ut flera miljoner kronor till föreningar för att de ska ordna gratis sommarlovsaktiviteter.

Aktiviteterna är öppna för alla, utan krav på medlemskap och hålls på olika platser i Göteborg.

Konstkollo

 

Vad händer där du bor?

Här är några av alla de aktiviteter som finns att välja på runt om i Göteborg. 

Centrum
 • Actionpark – skateskola för barn och unga, prova på-skate med föreningen Passalen och familjedag.
 • Familjevisning av 1700-talets Göteborg på Göteborgs stadsmuseum.
 • Solrosfesten i Solrosparken i Kålltorp – festival sista helgen i augusti. Unga arrangörer planerar dans och loppis.
 • Street dance på Esperantoplatsen och den nya skateytan vid Slottsskogsvallen.
Hisingen
 • Sommar i Backa och sommar i Biskopsgården – aktiviteter för barn, unga och familjer under hela sommaren. Det blir dans, musik, workshops, turneringar, lek, uppträdanden och annan kreativ verksamhet.
 • Familjeträning på Länsmansgårdens aktivitetsyta – träning i grupp för föräldrar och barn med fokus på rörelseglädje.
 • Workshops i flätning – fläta kompisflätor och öva på tekniker som kumihimo, makramé och vikingafläta i workshops på Friskväderstorgets bibliotek.
 • Sommarlov med Myntet – fotboll, kampsport, k-pop, matlagning och mycket annat på Mötesplats Myntet.
Nordost
 • Konstkollo på kulturhuset Blå Stället – skapa och måla tillsammans med konstnärer och utforska olika material och tekniker.
 • Öppet hus på Folkets hus i Hammarkullen – marchingband och gatushow, workshops, öppen scen, pyssel- och skaparverkstad, kulturjakt och dans.
 • Sommarlovsklubb på Backegårdsskolan – pyssla, spela spel, idrottshall, baka eller spela Xbox.
 • Aktivitetsdag i Hjällbo för hela familjen – minilopp med medalj, tipspromenad, ansiktsmålning, träning för både barn och vuxna.
Sydväst
 • Simskola i Askim, Fiskebäck och Marholmen.
 • Skapa blommor i crepepapper. Allt material är gratis.
 • Sommar i Bergkristallparken – aktiviteter hela sommaren. På aktivitetstorget finns basketplan, beachvolleyplan, actionyta med mera.
 • Sommarrockskola för unga som vill lära sig instrument och testa på att spela i ett band. Inga förkunskaper eller egna instrument behövs.Prenumerera så du inte missar något nytt!