Mellan april och juni genomförde Göteborgs Stad ett medborgarråd för att undersöka det engagemang som finns i staden och för att hitta metoder för att involvera göteborgarna när det gäller miljö- och klimatomställningen.
Torsdag 5 december hade medborgarrådet en återträff. Där fick deltagarna träffa förtroendevalda och tjänstepersoner för att få reda på hur medborgarrådets rekommendationer nu hanteras av kommunens förvaltningar och förtroendevalda.
– Jag tror att det har funnits ett behov hos politikerna av att få hjälp med att hitta en form där man kan ha samtal med invånarna – där man lyssnar på varandra i svåra frågor. Så det känns bra att vi har fått ett uppdrag att utveckla metoden kopplat till miljö- och klimatfrågor, säger Mats Alfredson, miljöutredare på miljöförvaltningen och ansvarig för planering och genomförande av medborgarrådet.
Medel avsatta för flera rekommendationer
En av medborgarrådets rekommendationer var att skapa en grönare stad, bland annat genom att införa bilfria gator och underlätta pendling och samåkning. Som ett svar på det får stadsmiljönämnden i budgeten för 2025 bland annat i uppdrag att kontinuerligt flytta gatu- och markparkeringar till parkeringsanläggningar. Samtidigt får idrotts- och föreningsnämnden i uppdrag att utöka stödet och anpassa organisationen till att även inkludera föreningar inom delningsekonomi.
Medborgarrådets rekommendationer i korthet
- Etablera en fast representativ remissinstans bestående av medborgare
- Medborgarrådet ska fortsätta och utökas för att nå fler i samhället
- En grönare stad som är mer tillgänglig för alla
- Kommunikation om klimatarbetet som engagerar
- Göteborg ska vara helt fossilfritt till 2030
- Skapa en hållbar, attraktiv livsstil i Göteborg
– Politikerna har gett förvaltningarna uppdrag inom de här områdena tidigare, men kanske har medborgarrådet bidragit till att sätta extra ljus på dem igen, säger Mats Alfredson.
En annan av medborgarrådets rekommendationer var att staden behöver informera mer om det miljöarbete som görs. I budgeten för 2025 får miljö- och klimatnämnden i uppdrag att synliggöra målbilden för miljö- och klimatprogrammet och involvera fler inom civilsamhälle, näringsliv och akademi att bli en del i omställningen.
Budget för att utveckla metoden
Politikerna har i budgeten för 2025 även avsatt 1,4 miljoner för att fortsätta att utveckla metoden för medborgarråd.
– Nu har vi flera lärdomar i ryggen och vi ska fortsätta att utveckla en process och effektiv organisation för arbetet med medborgarråd så att vi kan erbjuda metoden generellt i Göteborgs Stad. Förmodligen kommer vi också att genomföra ett helt nytt medborgarråd, säger Kristina Eberth, planeringsledare demokrati på förvaltningen för demokrati och medborgarservice och som stöttat i arbetet med medborgarrådet.
Metod som gynnar fler
Ambitionen var att skapa ett mini-Göteborg för att spegla befolkningen i Göteborg. För att lyckas med det skickades 7 000 inbjudningar ut via sms och brev till göteborgare med olika bakgrund. Bland dem som anmälde sitt intresse gjordes ett representativt urval utifrån bland annat ålder, utbildningsnivå och var i Göteborg de bodde. Ur det urvalet lottades sedan 40 personer fram till en plats i medborgarrådet.
– Genom det noggranna statistiska urvalet har vi försökt nå människor som vi sällan hör eller ser i de samtal som staden i vanliga fall bjuder in till, till exempel i stadsutvecklingsfrågor. Den här metoden gynnar de som är mindre utbildade och som själva bedömer att de har en låg kunskap om politik. Vi blev lite förvånade i början över att deltagarna visste så lite om hur Göteborgs Stad fungerar och att några av dem knappt visste att det finns ett miljö- och klimatarbete, men det säger kanske mer om stadens ofullständiga kommunikation än om deltagarna. Men i slutet av processen på den sista träffen uttryckte deltagarna starka känslor av hopp, gemenskap och tillit till staden. Det säger något om metodens potential, säger Mats Alfredson.
Medborgarråd
Ett medborgarråd är en grupp människor som träffas för att diskutera en fråga på djupet. Det är ett demokratiskt verktyg, som till exempel en kommun kan använda sig av, för att få in medborgarnas syn på utmaningar i samhället. Det är också en metod för att får fram erfarenheter och kunskaper från medborgare som annars kanske inte kommer till tals.
Länkar: