Milad Jafari kom till Sverige 2015. Nu har han fast jobb som stödassistent. Foto: Robert Wedin

2024-01-10 | 3 min läsning
Milad har fått sitt första fasta jobb i Göteborgs Stad
Milad Jafari kom till Göteborg som 18-åring 2015 och sökte trygghet och stabilitet. Idag är det han som ger trygghet till andra och ser till att vara till hands och stötta dem som behöver.

Milad Jafari fick sitt första fasta jobb genom att ställa upp så ofta han kunde som vikarie och vara hjälpsam på jobbet. Att visa framfötterna under sommarvikariat är en vanlig väg att få fast jobb.

Milad är 25 år och kom till Sverige som 18-åring 2015. Under två år har han jobbat inom Göteborgs Stad. Det började med att han ställde sig i en bemanningspool och har sedan dess jobbat på många olika ställen.

Trivs bäst inom LSS

– Jag är utbildad undersköterska, och har jobbat med det mesta. Jag har jobbat med äldre, inom sjukvård, och till slut hamnade jag inom LSS. Det är där jag trivs bäst. Där fokuserar vi mindre på sjukdomen, och mer på vilka förbättringar vi kan åstadkomma. Det är mer fokus på brukarna, mer fokus på aktiviteter. Det gör att jag trivs bättre, berättar Milad.

Han fick jobbet efter att han hört av sig till en av sina gamla chefer och frågade om hon hade något jobb åt honom.

– Hon tipsade då om att det snart skulle läggas ut en tjänst. Jag sökte jobbet och fick det, ett jobb på natten, säger han.

Det visade sig vara bra tajming. Han hade jobbat på så många ställen under tillräckligt lång tid att han blev inlasad.

”Ibland satt jag bara där på sängkanten med barnet”

Milad jobbar natt och passen är långa, upp mot tio timmar. Men det är ganska lugnt på just det här boendet. Han ger stöd när det behövs. Ibland när en boende är uppe och går säger han till att det är natt och dags att sova. Annars säger att han att han finns där utifall att något händer, och ser till så att ingen smiter iväg.

– Jag har jobbat på boenden där det händer mer på nätterna, och då är det svårare att hinna med.

Han säger att lågaffektivt bemötande har varit ett viktigt verktyg för att hantera olika situationer.

– Ett tag hade jag hand om barn med autism som kunde vakna på natten, och då gällde det att vara lugn för att få dem att somna om. Ibland läste jag ur en bok för dem, och ibland satt jag bara där på sängkanten med barnet. Ibland fungerade det, men vissa gånger satt jag där med barnet hela natten. De ville ju leka med mig, och förstod inte varför de inte fick göra det när det var natt. Då blev de ledsna.

”Märks tydligt om man bryr sig på riktigt”

Milad tycker att jobbet som stödassistent känns meningsfullt och att det är viktigt att den som jobbar med människor har rätt inställning.

– Det går inte att komma till jobbet och bara bry sig om att få pengar. Det märks tydligt ifall man bryr sig på riktigt, och inte bara lyfter lön.

Han menar att det handlar om att se de boende som människor, inte som objekt.

– Jag får människors vardag att bli lite bättre. Det går ihop med mina värderingar. Jag mår bra av att göra det.

Ser många fördelar med att jobba natt

När Milad inte är på jobbet tillbringar han tid med vänner och familj, reser och går till gymmet. Han har använt sitt friskvårdsbidrag till att köpa ett gymkort. Han ser många fördelar med att jobba natt, och vill fortsätta så länge det inte påverkar hans hälsa negativt.

– Jag funderar på att utbilda mig till sjuksköterska, och då skulle jag kunna plugga under nattpassen. Jag har inte riktigt bestämt mig än, men jag vet att jag vill fortsätta jobba med människor.Prenumerera så du inte missar något nytt!