Miljöförvaltningen har återbrukat sina lokaler
Det kommunala fastighetsbolaget Higab har grundförstärkt byggnaden och anpassat lokalerna för att klara av en växande förvaltning. Ombyggnaden har haft stort fokus på miljö och hållbarhet, till exempel var ett av målen att återbruka minst 70 procent av all inredning och alla möbler.
– Inredning som dörrar, glaspartier och diskbänkar har återanvänts. Och gamla möbler har fortsatt att komma till användning. Det slutade med att återbruksgraden blev 87 procent, säger Hanna Börjesson, projektledare på miljöförvaltningen.
“Man ska använda det man har”
Ett första steg i arbetet var att inventera vad som gick att återanvända och vilka kompletteringar som behövde göras. Det som inte behövdes längre skänktes bort eller lades ut på Tage – Göteborg Stads sajt för återbruk av möbler och inventarier.
För att underlätta återbruket av möblerna gav inredningsarkitekter sin syn på hur möblerna kunde passa in i de nya lokalerna. Förvaltningen har också samarbetat med Higab kring återanvändningen av husets inredning.
– Det är viktigt att inte bara slänga ut fungerande material utan man ska använda det man har, säger Ann-Charlotte Jacobsson som också är projektledare på miljöförvaltningen.
En del av den cirkulära ekonomin
Att återbruka till exempel möbler är ett sätt att använda sig av cirkulär ekonomi – ett självklart tänk på miljöförvaltningen.
– Vi är en kommunal verksamhet och Göteborgs Stad har antagit miljö-och klimatprogrammet som har som mål att vi ska ha klimatavtryck nära noll fram till 2030. Det är en tuff utmaning. Att använda sig av en cirkulär ekonomi är ett sätt att arbeta mot målet, säger Hanna Börjesson.
Branschen i utveckling
Då återbruksbranschen än så länge befinner sig i startgroparna är det mycket nytt för många aktörer på marknaden att lära sig. Hanna Börjesson och Ann-Charlotte Jacobsson beskriver att det varit mer tidskrävande än om de skulle beställt nyproducerade möbler. Processen har krävt ett annorlunda tänk och ett öppet sinne.
– Gör man en sån här upphandling så handlar ju mycket om vad som finns i lager. När vi till exempel bestämt oss för ett visst sorts bord så fanns de inte kvar eftersom upphandlingsreglerna tar tid, säger Ann-Charlotte Jacobsson.
Utöver hållbarhetstänket har förvaltningen också haft som mål att värna om miljö i det tidigare bryggeriet från 1800-talet. Till exempel har Higab återskapat en originalpelare i husets huvudentré.
Kronans bryggeri på Karl Johansgatan
- Ritades av arkitekt Johan Emil Billing
- Byggdes 1892 av Henrik Pripp från den kända bryggerifamiljen Pripp
- Bryggeriverksamheten lades ner efter bara 25 år, därefter användes huset som lager under första världskriget och senare som polisstation och bibliotek
- Byggnaden ägs och förvaltas av Higab sedan 1991
- Miljöförvaltningen flyttade in 2001