Minilopp på Hisingen för ett demensvänligt samhälle
– Med miniloppet, som är ett återkommande lopp, uppmärksammar vi behovet av ökad kunskap om demenssjukdom/kognitiv sjukdom i samhället. I ett mer demensvänligt samhälle kan livet för personer som lever med demenssjukdom och deras anhöriga bli mycket bättre än vad det är idag, säger Malin Birath, demenssjuksköterska och anhörigkonsulent.

Foto: Lo Birgersson
Vad är det som behöver förbättras?
– Alla som möter personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom behöver veta hur det påverkar personen som är drabbad men också hur det påverkar de anhöriga. Ökad kunskap i hela samhället ger en ökad förståelse hur man kan stötta och bemöta dessa personer så de kan leva ett gott liv med så god livskvalitet som möjligt, säger Malin.
Hur är själva loppet? Måste jag vara vältränad?
– Nej inte alls! Miniloppet är kort, endast en kilometer, och till för alla åldrar. Alla sätt att ta sig fram på är tillåtna. Rullstol, stavar, barnvagn, ja det du behöver. Loppet är gratis så det enda du behöver göra är att anmäla dig senast den 8 maj och komma till start den 15 maj, säger Madelene Kaldemark, demenssjuksköterska.
Händer det något mer under dagen?
– Efter loppet bjuder vi på fika. Därefter blir det panelsamtal, musik och en utställning med citat från personer som lever med demenssjukdom och deras anhöriga. Fokus under dagen kommer vara på det friska och vad man själv kan göra för att stärka den egna hjärnhälsan, säger Madelene.
Vad förväntar ni er av dagen?
– Att alla som kommer ska få en trevlig stund och få med sig kunskap om vad de själva kan bidra med för ett mer demensvänligt samhälle. Genom att lyssna till någon som har en demenssjukdom kan vi få mer förståelse och bli bättre i vårt bemötande, säger Malin.
Vill ni hälsa göteborgarna något?
– Vi önskar alla hjärtligt välkomna! Går du inte själv loppet, kan du vara publik och heja på, säger Madelene.
Miniloppet
Tid: 15 maj klockan 9-12.30
Plats: Samling utanför mötesplats Vintergatan, på adressen Vintergatan 1 A. Loppet går utefter Sannegårdskajen.
Hur: Kom som du är, ta med det du behöver för att ta dig fram. Personal kommer finnas på plats och visa vägen.
Anmäl dig senast den 8 maj till Kristina Budai, på telefon 031-366 97 11
Demensvänligt samhälle
Med ett mer demensvänligt samhälle kan livet för personer som lever med en demenssjukdom och deras anhöriga bli mycket bättre. Sett ur ett framtidsperspektiv där nästan dubbelt så många personer lever med demenssjukdom år 2050, är utvecklingen mot ett mer demensvänligt samhälle nödvändig.
I ett demensvänligt samhälle:
- Har invånarna god kännedom om demenssjukdom.
- Finns stöd och möjlighet för personer med demenssjukdom att leva aktivt och självständigt så länge som möjligt.
- Tar vi vra på det friska och skapar förutsättningar för ett aktivt och meningsfullt liv med god livskvalitet för både den som är sjuk och för anhöriga.
Läs mer:
- FINGER – hjärnhälsa på dina fem fingrar (demenscentrum.se) Den enda studien i världen som visar att livsstilen kan förebygga minnesproblem och förbättra hjärnhälsan.
- Miniloppet 2023 (Artikel i Vårt Göteborg)
- Mötesplatser för seniorer – Göteborgs Stad (goteborg.se) Du vet väl att på alla mötesplatser i Göteborg Stad finns aktiviteter som är bra för vår hjärnhälsa till exempel life kinetic, allsång, dansgympa.
- Åldervänliga Göteborg – ett åldersvänligt Göteborg är också ett demensvänligt Göteborg
Miniloppet arrangeras av Göteborgs Stad, hälsofrämjande och förebyggande verksamheter på Hisingen (äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen), i samverkan med Åldersvänliga Göteborg, Närhälsan, Demensförbundet, Alzheimer Sverige, Bräcke Diakoni, Alzheimerfonden och Demensföreningen Hisingen.