2024-01-08 | 3 min läsning

Mosaikbänkar med plats för flera generationer

En av de yngsta konstnärerna var först på plats vid invigningen. Foto: Suzanne Dahlin
2024-01-08 | 3 min läsning
När Göteborgs naturhistoriska museum ordnade workshops för att skapa mosaiker på temat djur och natur möttes deltagare i alla åldrar. Av mosaikerna har man byggt bänkar i parken utanför museet.

– Göteborgs naturhistoriska museum har funnits i Slottsskogen i exakt ett sekel så vi ville få bänkarna på plats innan årets slut. Nu inviger vi tre fantastiska bänkar som göteborgare i olika åldrar har skapat! Vi hoppas såklart de finns kvar också vid nästa jubileum om 100 år, säger Renée Göthberg, programansvarig på museet.

Renée vill i sitt uppdrag skapa en arena där invånarna blir delaktiga i stadsmiljön och får sätta sin prägel på staden. Samarbetet med Åldersvänliga Göteborg och Generationsmöten i Centrum, en verksamhet i socialförvaltning Centrum, har varit viktigt i arbetet med mosaiken, inte minst för att nå ut till fler som velat vara med och skapa den.

Renée Göthberg, programansvarig Göteborgs naturhistoriska museum, talade vid invigningen av mosaikbänkarna. Foto: Suzanne Dahlin

Mosaikerna har formats av göteborgare i åldrar från tre till 80 år.

– Vi är så glada över att ha krokat arm med Naturhistoriska för att förverkliga workshopparna. Att ha varit medskapare av mosaikbänkarna är ett sätt att sätta sina spår i staden Göteborg i generationer framåt. Vi hoppas att man ska kunna besöka bänkarna om tio-tjugo år och se att de finns kvar, säger Drude Björningstad Quiñones och Lotta Lord från Generationsmöten i Centrum.

Museet – en mötesplats

En del av museets uppdrag är att vara en plats där människor möts.

– Många besöker museet som barn och unga. Sedan kommer de tillbaka som föräldrar och så småningom som mor- och farföräldrar. Göteborgs naturhistoriska museum är verkligen en plats för generationsmöten, säger Jenny Berner, chef för museet.

Workshopparna blev också möten mellan människor som talade olika språk.

– I konst, kultur och skapande möts man oavsett vilket ursprung man har och vilket språk man talar, säger Renée Göthberg.

Samarbete mellan förvaltningar

Mosaikbänkarna är ett exempel på när Göteborgs Stads förvaltningar och verksamheter samarbetar med varandra och andra, i detta fall Göteborgs naturhistoriska museum som har Västra Götalandsregionen som huvudman, för att få saker att hända.

– Mosaikerna var från början planerade att ligga som ett golv under de pratbänkar som finns i Slottsskogen och där kom vi som arbetar med Åldersvänliga Göteborg in i bilden. Men på grund av att pratbänkarna troligtvis behöver flyttas till andra platser fick vi gemensamt hitta en annan lösning för mosaiken, säger Sofia Tillman, processledare för Åldersvänliga Göteborg.

Och nu står mosaikbänkarna på plats utanför museet, som generösa färgklickar i ett vintrigt Slottsskogen. Att sitta på, prata om och leka vid – för generationerna idag och framåt.

Vid invigningen av mosaikbänkarna möttes arrangörer och deltagare från workshoppen för att fira tillsammans. Foto: Suzanne Dahlin



Prenumerera så du inte missar något nytt!