Foto: Frida Winter

2023-06-19 | 3 min läsning

När det är dags att ta nästa steg i skolsystemet

Varje del i skolsystemet ska förbereda barn och elever för nästa steg i utbildningen. Därför har skolförvaltningarna i Göteborgs Stad en plan för varje övergång. Från förskola till förskoleklass, från grundskola till gymnasium och från anpassad grundskola till anpassat gymnasium.

Från förskola till förskoleklass och fritidshem  

Det är vanligt att barnen i förskolan hälsar på i skolan tillsammans med förskolans medarbetare eller med föräldrarna. Syftet med besöken är att bygga relationer mellan barn, förskoleklass och fritidshem. De flesta barn som börjar förskoleklass börjar också på fritidshem. Då har de två nya verksamheter de ska finna sig till rätta i.  

– Vissa skolor vill att barnen ska komma på besök. Om det är många barn som ska till samma skola kan vi på förskolan gå med. Annars får föräldrarna ta med dem dit på öppet hus eller bokade besök. Det fungerar lite olika på olika skolor, säger Malin Brunell Mavromoustakos, förskollärare på förskolan Lisa Sass gata 11.  

Att få avsluta förskolan på rätt sätt är också viktigt för barnet.   

– Hela vårterminen pratar vi mycket med barnen om skolstarten. Hos oss samlar vi 6-åringarna från alla fyra avdelningar i en skolgrupp som träffas en gång i veckan. De blivande skolbarnen gör ett projekt ihop, dels för att uppmärksamma att de ska vidare och visa vad de gjort under året, dels för att de ska lära känna varandra och prata om hur det ska bli framåt, säger Malin Brunell Mavromoustakos.  

För att förskoleklass och fritidshem ska kunna möta barnet i dess utveckling och lärande, gör förskolan en överlämning om varje barn. Överlämningen fokuserar på vad utbildningen i förskolan har erbjudit barnet.   

– Helst vill vi möta personal från skolan för att lämna över och prata om varje barn. Här i området har vi tre skolor där de flesta av våra barn får plats i förskoleklass. Från de skolorna kommer lärare eller specialpedagoger och hälsar på. De bekantar sig med barnen ute på gården och sen har vi pedagoger ett möte där vi lämnar över övergångsdokument, säger Malin Brunell Mavromoustakos.  

Från grundskola till gymnasium  

Att gå från grundskola till gymnasium är ett stort steg då eleven själv ska välja program och skola.  Skolorna förbereder eleverna på lektionerna, genom enskilda samtal med studie- och yrkesvägledare och med informationsmöten för vårdnadshavare. Aktiviteter som gymnasiemässa och öppet hus på gymnasieskolorna, är också en del av förberedelsen.   

– Att få prata med andra elever som redan tagit steget och höra deras berättelser om hur de tänkte ökar kunskapen, motivationen och tryggheten inför gymnasiet, säger studie- och yrkesvägledare Evelina Tjäder.

För att underlätta övergången till kommande skola kan en del elever behöva en överlämning där information om eleven och eventuella stödinsatser hen haft lämnas över till den nya skolan.   

Andra elever kan behöva samtalsstöd för att klara övergången till gymnasiet och för dem finns   

Övergångsstället. Det är en verksamhet där elever får coachning från sista terminen i årskurs nio och under första terminen på gymnasiet. Syftet med coachningen är att minska risken för skolavbrott.

– Forskning visar att en dålig övergång är en stor riskfaktor för att avbryta sina gymnasiestudier och det vill vi undvika, säger Evelina Tjäder.



Prenumerera så du inte missar något nytt!