2023-09-07 | 3 min läsning
Naturfokus jagar nya läckerheter från havet
Naturfokus, en daglig verksamhet för de som vill vara ute mycket och röra sig i naturen gjorde i veckan en utflykt till Amundön för att lära sig mer om tång och hur den kan användas i spännande ny matlagning.

– Detta är ett led i vårt vattentema som vi har under hösten. Den går som en röd tråd genom hela verksamheten, säger stödpedagogen Anna Persson.

Ingredienser i olika maträtter

Med havets läckerheter tänker nog de flesta inte på tång. Men faktum är att så väl sockertång, sågtång och blåstång går att använda som ingredienser i olika maträtter. Sågtång kan användas som en salt ingrediens i brödbak, blåstång kan med fördel läggas in som kapris.

Gruppen var även på jakt efter sockertång som bland annat kan användas i soppor och grytor.

Stödpedagog Linda Blom visar upp lite av dagens “fångst”. Foto: Rikard Jansson

– Vi kommer att torka tången och mala den och sedan använda i bröd och kakor. Det blir säkert några chips också.

Personalen har gått en kurs i skärgården om “Tång och strandväxter – den nya tidens mat”, med vägledande recept som en extra krydda.

Stödpedagog Anna Persson och stödassistent Linda Blom tog på sig cyklop, snorkel och våtdräkt och hoppade i det salta plurret för leta efter ruskor som vanligtvis växer på mer än tre meters djup.

Foto: Rikard Jansson

Turligt nog kom de lindrigt undan och hittade en hel del nära ytan. Vattnet är klart vid Amundön men mörkt denna dag på grund av ett envist molntäcke som inte ville ge med sig. Några av brukarna mötte upp vid klippkanten och såg till att tången togs tillvara i en hink.

Naturfokus försöker komma ut varje dag och röra på sig. Vid längre utflykter som denna, lär sig deltagarna om djur, växter och vår stad. De skapar saker från material som de hittar i naturen och tidigare har de gjort både saft, sylt och salvor av det de plockar i naturen. Det märks att gruppen är van att vara ute, raskt plockade flera av dem fynd från strandkanten, som snäckor och drivved.

Under onsdagens utflykt deltog även några brukare från dagliga verksamheten Idrottsplatsen.

Stödpedagogerna Anna och Linda snorklar efter olika sorters tång. Foto: Rikard Jansson

– Det är härligt att kunna vara ute så här och förlänga sommaren. Det är en bonus! säger Bert Engström, stödassistent på idrottsgruppen.

Utställning med vattentema

I höst händer flera saker för daglig verksamhet. Idrottsgruppen gör sig bland annat redo för löpartävlingen IP-loppet som hålls nästa fredag.

I december kommer Naturfokus att en utställning med foto, teckningar och hantverk på vattentemat. Det blir vernissage i lokalerna på Sankt Pauligatan.

– Den här utflykten och hur vi använder tången blir startfasen på höstens tema så vi kommer säkert ut flera gånger, säger Anna Persson.

Innan det blir lunchdags så radas fångsten upp på ett picknick-bord.

– Det ser gott ut! säger en av brukarna.

I den dagliga verksamheten Naturfokus lär sig deltagarna om djur, växter och vår stad. Foto: Rikard JanssonPrenumerera så du inte missar något nytt!