2023-08-29 | 2 min läsning

Niondeklassare får se Zlatan-film och samtala om förebilder

Dominic Andersson Bajraktati och Granit Rushiti spelar Zlatan i filmen Jag är Zlatan.
2023-08-29 | 2 min läsning
200 niondeklassare i Göteborgs Stad får en heldag på temat förebilder, demokrati och att göra sin röst hörd. Dagen börjar med filmen Jag är Zlatan, för att därefter fortsätta på Frihamnsdagarna.

200 platser fanns till heldagen fredag 1 september som innehåller studiebesök, bio, seminarium och en möjlighet att skapa egen film. Bakgrunden är att arbetsgruppen inom Jubileumssatsningen Demokratisatsning med ungt inflytande har identifierat kultur som en viktig bärare av barn och ungas demokrati- och rättighetsfrågor.

– Tidpunkten är i slutfasen av jubileumsfirandet och vi ville gärna göra något större i samband med Frihamnsdagarna. Film är ett intressant medium ur ett demokratiskt perspektiv och därför börjar vi dagen med en filmvisning. Det blev fullbokat på bara några minuter. Det är fyra skolor från olika stadsdelsområden som kommer att medverka, säger Paula Ajmer, samordnare för Demokratisatsning med ungt inflytande, som med andra aktörer gjort dagen möjlig.

Kunskap om filmproduktion

Eleverna i årskurs 9 börjar dagen på Gothenburg Film Studios där man tittar på filmen Jag är Zlatan – en film som växlar mellan Zlatans barndom i Rosengård och hur han med talang, hårt arbete och trots motgångar vågade tro på sig själv och sin livsdröm.

Efter filmen får niondeklassarna en rundtur och mer kunskap om hur man arbetar med film. Därefter får eleverna en picknick-påse och får sätta sig på chartrade bussar till Frihamnen där Frihamnsdagarna pågår. Där är eleverna välkomna till ett seminarie anordnat av Demokratisatsning med ungt inflytande: Bilder av varandra, ett samtal om förebilder.

Film på temat förebilder

Två av skådespelarna – unga Zlatan och vuxna Zlatan i filmen, Dominic Andersson Bajraktati och Granit Rushiti – medverkar. Även Bianca Lindell från ungdomsfullmäktige och Julia Hult från organisationen Förebildarna deltar.

– Det blir ett modererat samtal om förebilder och samhällsbygget, om vem som får ta plats och vara en förebild. Finns det till exempel dåliga förebilder och hur kan vi bredda vem som får synas och delta i samhällsbygget?

Efter seminariet får eleverna gå till Göteborgs Stads paviljong där kulturförvaltningens filmpedagoger finns på plats. Tanken är att eleverna ska göra korta filmer – själv eller i grupp – på max en minut på temat förebilder. De som deltar har chans att vinna en två timmars workshop och coaching med filmpedagogerna på Gothenburg Film Studios.

Heldagen erbjuds genom en samverkan mellan Jubileumssatsningen, Demokratisatsning med ungt inflytande, Gothenburg Studios Development och verksamheten KinemaLab, Kulturförvaltningen med skolbio och konsulenter och är en del av Göteborg 400 år.



Prenumerera så du inte missar något nytt!