– Nästa vecka ska vi ha workshops i nordiska språk, så våra elever är lite förberedda innan de åker, säger Daniel Edvardsson, lärare på Rambergsskolan och samordnare för Internordiska lägerskolan på Center för skolutveckling.
Engelska är mer eller mindre förbjudet på lägerskolorna. Här ska man förstå varandra via de nordiska språken.
– Vi vill arbeta mycket med de övergripande målen i LGR 11, till exempel den nordiska kulturen och att förstå grannspråken, så man inte behöver gå över på engelska direkt, säger Daniel Edvardsson.
I fredags höll han informationsmöte för de elever i Göteborg som valts ut för att få åka till Bergen och Åbo.
Över gränserna
Målet med lägerskolorna är att eleverna ska lära känna varandra över nationsgränserna och få kunskap om kultur och livsvillkor i de olika länderna.
Från Göteborg deltar i år 92 elever, alltså ungefär nio från varje stadsdel. Det gör att lägerskolan också ger möjlighet till vänskap mellan barn från Göteborg som kanske inte hade träffats annars.
De andra städerna väljer att skicka hela klasser, något som har både för- och nackdelar.
– De har ju tryggheten i en redan etablerad grupp. Men de får inte utmaningen att söka sin roll i en helt ny grupp, säger Daniel Edvardsson.
Ansöker själva
Nytt för i år är att eleverna själva har fått söka. Tidigare år har rektorer valt ut elever som fått åka.
Ansökningsblanketter har skickats ut till skolorna och eleverna har också kunnat ansöka direkt på Hjärntorget, stadens pedagogiska IT-plattform.
– Vi ville ge alla elever möjlighet att åka med genom att i år låta eleverna själva få ansöka. Det kan betyda mycket och vara en uppmuntran och inspiration att få resa i väg som representant för Göteborg, förklarar Daniel Edvardsson.
De som åker till Bergen kommer att få bo på Hålandsdalens helt nybyggda lägerskola, två timmars bussresa från Bergen, ”högt uppe i bergen med fantastisk utsikt mot såväl fjäll som fjord”.
I skärgården
I Århus bor eleverna också naturskönt vid vattnet. Här har de danska värdarna planerat för en vecka med tema ”Lära för livet”, med bland annat fotosafari, mountainbike och hembesök hos en dansk familj.
Lägerskolan i Åbo ligger ute i den finska skärgården, som också är veckans tema. Här blir det besök i en vikingaby, finskt bastubad och chans att lära känna Åbo.
I Göteborg pågår lägerskolan 15 – 19 september, de besökande eleverna bor på Scandic Backadal. Förutom Daniel Edvardsson och fem lärarkollegor fungerar 23 göteborgselever som värdar och kommer att guida runt i sina stadsdelar. Temat i Göteborg är ”Den historiska staden”.
Femkamp på Älvsborg
– Vi ska besöka Nya Älvsborgs fästning för femkampen Tonårskampen, där eleverna testar historiska grenar som bågskytte. Ett besök på Göteborgs stadsmuseum är också inplanerat.
– Utöver detta kommer stort fokus att ligga på vårt gemensamma nordiska arv, berättar Daniel Edvardsson.
Utbytet med de nordiska vänorterna via lägerskolor har pågått under de senaste decennierna. Det riktar sig till elever i blivande årskurs 9 på alla kommunala grundskolor och är numera ett prioriterat mål i staden.
Samling efter avslutad 5-kamp på Nya Älvsborgs fästning.