2016-04-05 | 2 min läsning

Nordisk träff om kulturens roll i samhällsplaneringen

Den 6-8 april är det åter dags för Nordic Urban Laboratory att samla deltagare från hela Norden för att ta sig an i kulturens betydelse för samhällsutvecklingen. Första gången var i Köpenhamn 2014. Nu är det Göteborg och Borås som delar på värdskapet.

− Kultur kan vara ett fantastiskt redskap i samhällsutvecklingen. Inte bara när det gäller stadsplanering, utan när det gäller allt från skola och äldreomsorg till näringsliv och turism, säger Christina Hjorth, som är programansvarig för Nordic Urban Laboratory 2016.

Tanken med Nordic Urban Laboratory är att skapa en plattform så att aktörer med intresse av kultur och samhälle får chansen att träffas och utbyta idéer, metoder och erfarenheter. Några av dem som står på deltagarlistan är stadsplanerare, kulturarbetare, studenter, poltiker och konstnärer.

Lyfter fram ”flanörens blick”
Konferensens program bygger till stor del på de tankegångar som ryms i det engelska uttrycket ”cultural planning”. Christina Hjorth säger att det inte finns någon bra svensk motsvarighet, men att det handlar om att ha mer än ett ”ingenjörstänk” för ögonen.

− Vi vill få in en kulturellt och humanistiskt perspektiv i planeringsprocessen. Man brukar prata om att vi ska se på staden med flanörens blick i stället för bilistens blick, säger hon.

Studiebesök i Norrby
Bland föreläsarna märks bland andra Franco Bianchini, professor från universitetet i brittiska Hull, som ska prata om framtidens städer och hur globaliseringen påverkar utvecklingen. Även kulturfilosofen och professorn Eric Corijn från Bryssel medverkar som föredragshållare.

− Ett konkret exempel på ”cultural planning” som kommer att visas upp under konferensdagarna är stadsdelen Norrby i Borås. Även en representant från Tjörns kommun är med och berättar vad de åstadkommit där, säger Christina Hjorth.

I Göteborg får deltagarna följa med på en guidad busstur som går till bland annat Frihamnen.



Prenumerera så du inte missar något nytt!