2024-05-22 | 3 min läsning

Nordost Pride – stor fest i Angereds stadspark

Nordost Pride är en fest för att stödja utvecklingen av ett inkluderande samhälle. Foto: Göteborgs Stad
2024-05-22 | 3 min läsning
Nordost Pride – stor fest i Angereds stadspark
Regnbågsparad, hoppborg, fika och en lång rad deltagare från verksamheterna i stadsdelen. Det är delar av innehållet i årets Nordost Pride som äger rum på tisdag 28 maj.

– Nordost Pride har vuxit rejält sen förra året. Jag är överväldigad av den uppslutning vi har fått. Folk har bara strömmat in och vill delta, visa sitt stöd och synas med sina verksamheter, säger Ina Lervik, koordinator på trygghetssamordningen vid socialförvaltningen Nordost, som ansvarar för att skapa programmet för årets Nordost Pride tillsammans med Sofia Falk från Hälsoteken i Nordost och Andrea Mattsson från Gays in Angered.

Ina Lervik, koordinator på trygghetssamordningen vid socialförvaltningen Nordost.

Nordost Pride är ett sätt för socialförvaltningen i Nordost att stödja West Pride och skapa en lokal fest för invånarna. Evenemanget äger rum i Angereds stadspark, tisdag den 28 maj klockan 15-18. Det är en del av Pre-Pride som pågår under maj och början av juni och fungerar som en upptakt inför årets West Pride.

Nordost Pride
  • Nordost Pride arrangeras för andra året i rad av socialförvaltningen Nordost i samarbete med kulturförvaltningen i Göteborgs Stad.
  • Evenemanget ska bekräfta och normalisera det som bryter mot normer i andras ögon. Det ska stödja utvecklingen av ett inkluderande samhälle och allas lika rättigheter, särskilt med fokus på hbtqi-frågor.
  • Ett urval av verksamheter som medverkar: Trygghetssamordningen Nordost, mötesplatser för unga, fältverksamheten, mötesplats för äldre, Mini-Maria, invånarguider, ungdomsmottagningen, Gays in Angered, idrott- och föreningsförvaltningen, Hälsoteken i Nordost, Svenska kyrkan, Regnsbågshuset, RFSL, skolkuratorerna i Nordost, förskoleförvaltningen, bostadsbolag, bibliotek och flera föreningar.
  • Nordost Pride äger rum i Angereds stadspark, tisdag den 28 maj klockan 15.00-18.00. Alla delar i programmet är gratis.

Läs mer: Göteborgs Stads kalendarium: Nordost Pride

Ina Lervik ser ett stort värde i att medarbetare på förvaltningar och andra verksamheter i området får en möjlighet att träffas och ha roligt tillsammans med boende i Nordost.

– Det är något av det viktigaste som finns att vi får ett ansikte på varandra. Det ökar tryggheten för oss som bor och jobbar här. Det kan också hjälpa oss att motverka desinformation genom att vi skapar goda relationer med varandra, säger hon.

Ett gediget program

På programmet står bland annat; mingel och musik, talare, informationsbord om hbtqi-frågor, spännande lekaktiviteter för barn med hoppborg, tillverkning av pins och kylskåpsmagneter. Dessutom arrangeras servering av kaffe, korv med bröd, popcorn och annat gott.

Foto: Göteborgs Stad

– Det blir också en regnbågsparad som går från Angereds stadspark, runt Blå stället och Angereds centrum. Innan paraden får vi besök av bland annat Utmarksskolans musikklasser som sjunger körsång och querorkestern kommer också att spela och sjunga under evenemanget, säger Ina Lervik.

Kan komma mycket folk

Nordost Pride vänder sig till alla åldrar men Ina Lervik hoppas lite extra på den unga målgruppen.

– Ungdomar är de bästa när det gäller att påverka andra unga. Vi vill att ungdomar i området ska vara positiva förebilder för varandra så vi välkomnar mycket ung delaktighet i festen. Jag misstänker att det kan komma mycket folk eftersom evenemanget har fått så bra spridning, säger hon.

 Prenumerera så du inte missar något nytt!