2024-02-27 | 2 min läsning

Normkritik ska hjälpa elever att ta makt över sitt liv

Ann-Louise Saarinen. Foto: Anna-Sofia Malm
2024-02-27 | 2 min läsning
Arbete med normer och värden ser olika ut på olika skolor. På Kannebäcksskolan 1-9 anpassad grundskola jobbar man aktivt med normer i relation till makt. Och det är de vuxna som måste lära sig först.

Ann-Louise Saarinen har arbetat med värdegrundsarbete sedan mitten av 90-talet och var ansvarig för högstadiet när Kannebäcksskolan anpassad grundskola inledde arbetet med jämställdhetsfrågor.

Arbetet går ut på att medvetandegöra de vuxna i skolan för att få dem att reflektera över sin medvetenhet kring ordens betydelse och att deras medvetna handlingar kan förändra elevernas sätt att tänka och tala om sig själva.

— Vi ville få elevassistenterna att bli medvetna om vad normer är, vilka generella normer som finns i samhället och hur de ser ut på vår skola, förklarar Ann-Louise Saarinen

—  Om vi befäster samhällets normer på skolan, kommer eleverna inte bli medvetna om att de har rätt att ställa krav på att få vara som de vill och fungera som de förmår. Känner man inte till sina rättigheter så ställer man inga krav och då förblir man i underläge i hela sitt liv. Med en vidgad norm utifrån ett medvetet normkritiskt bemötande i skolan, vill vi rusta våra elever att ta makt över sina liv, säger hon.

Aha-upplevelser

En del av elevassistenterna har fått riktiga aha-upplevelser när de fått syn på hur normer kan begränsa människor i samhället. Andra har varit mycket engagerade redan från början och tycker att det är viktiga frågor att arbeta med i kollegiet.

Kannebäcksskolan anpassad grundskolas 80 elever har intellektuella funktionshinder i olika grad. Vissa elever kan prata och skriva, vissa elever kan endast uttrycka sig genom att peka på bilder. Några elever är döva, har synnedsättning, eller har neuropsykiatriska diagnoser. För att kunna arbeta med så här komplexa frågor, behöver skolan nu skapa eget undervisningsmateriel.

— Allt som finns på nätet är utformat för grundskoleelever och för svårt för våra elever. Just därför behöver de vuxna på skolan förstå hur normer och makt fungerar, för att kunna skapa detta materiel och förståelse hos eleverna. Det är svårt att lära ut något som man knappt förstår själv. Endast ett fåtal elever, ca 6-7 st, har kunnat arbeta med materiel och förenklade övningar från nätet. De har visat stort intresse för ämnet och ställt många följdfrågor.

Men trots svårigheterna att arbeta direkt med frågan bland eleverna, ger arbetet med elevassistenterna avtryck andra delar av undervisningen.

— Tanken med att implementera arbetet hos medarbetarna först är att de behöver förhålla sig normkritiskt till alla situationer under dagen, både i pedagogiska och sociala situationer samt i hur den fysiska miljön utformas. Normer är inget vi kan arbeta med under en lektion per vecka. Ett normkritiskt förhållningssätt ska genomsyra allt vi gör varje dag, hela tiden, säger Ann-Louise Saarinen.



Prenumerera så du inte missar något nytt!