Nu är valet till ungdomsfullmäktige klart
9 581 unga i Göteborg har gjort sitt val till ungdomsfullmäktige och röstat fram 101 nya ledamöter och ersättare från alla stadsdelar i Göteborg. 16-åriga Fatima Al Farkh är elev på Angeredsgymnasiet och har valts in som ledamot för Nordost.
– Det känns jättekul! Jag känner att jag har fått ett stort ansvar och en möjlighet att förändra. Det är viktigt att ungdomsfullmäktige finns så att även vi unga blir hörda och det inte bara blir de vuxna som ska tala för oss.
Hon vill satsa på ungdomsidrott för tjejer och tycker att det är viktigt att unga tjejer som idrottar får mer resurser och exponering.
– Det skapar jämställdhet och förebilder och kan inspirera fler till att vilja börja.
Vill kämpa för ungas hälsa
Elsa Bolmsjö är 14 år, går på Toleredsskolan och har blivit invald som ledamot för Hisingen. Hon vill kämpa för ungas hälsa.
– Jag kandiderade till ungdomsfullmäktige för att jag vill ta upp säkerhet och trygghet på kvällen och att alla ska ha rätt till hjälp med mental hälsa och välmående.
Hon är exalterad över att ha blivit invald och fått en chans att göra skillnad.
– Jag ser fram emot att kunna diskutera olika frågor med andra, komma fram till saker och kunna skicka in motioner och göra förändringar. Perspektivet som ungdomar har är annorlunda mot vuxnas och därför är det viktigt att vi får säga vad vi tycker.
Har fått politikerutbildning
Inför den nya mandatperioden, som startar 1 januari 2025, har Elsa Bolmsjö och Fatima Al Farkh tillsammans med de andra ledamöterna fått gå en två dagars politikerutbildning.
– Vi hade olika aktiviteter där vi fick veta mer om vad ungdomsfullmäktige är, hur det är att vara ledamot och hur det fungerar. Det var roligt och intressant och något jag aldrig gjort tidigare, säger Fatima Al Farkh.
– Jag kommer att ha bra användning för utbildningen och det var kul att träffa alla andra som ska sitta i ungdomsfullmäktige, säger Elsa Bolmsjö.
Högsta valdeltagandet sedan 2019
Årets röstdeltagande landade på 21,05 procent, vilket är en ökning på mer än 3,5 procentenheter från förra året och det bästa resultatet sedan 2019.
– Vi kan se att alla stadsområden i Göteborg har skolor som jobbar med valet och att de också har ett högt valdeltagande på 70 upp till nära 99 procent, vilket är väldigt roligt att se. Barn och unga vill vara med och påverka och det kan vi se på skolorna som har förutsättningar att arbeta med valet, säger Fredrika Ideblad, som samordnar val till ungdomsfullmäktige på grundskoleförvaltningen.
Valdeltagandet skiljer sig mycket mellan områden, skolform och regi.
– Olika skolor har olika förutsättningar. Målet är att ge alla elever lika möjligheter att rösta. Därför arbetar vi inför varje val tillsammans med olika förvaltningar och verksamheter i staden för att genomföra valstärkande aktiviteter tillsammans med eleverna och inspirera dem till att kandidera och rösta, säger Fredrika Ideblad.
Göteborgs ungdomsfullmäktige
- Är en möjlighet för unga att påverka kommunens nämnder, styrelser, bolag och förvaltningar.
- Består av 101 folkvalda partipolitiskt obundna ungdomar från alla stadsdelar i Göteborg.
- Ungdomarna är mellan 12–17 år och diskuterar tillsammans olika frågor som rör unga i Göteborg och bestämmer själva vilka frågor som ska diskuteras.
- Valet till ungdomsfullmäktige genomförs varje år i november.
Länkar: