2017-11-06 | 4 min läsning

    Nu börjar 2017 års val till ungdomsfullmäktige

    Fredagen den 10 november börjar valet till Göteborgs ungdomsfullmäktige 2018. En av dem som kandiderar för första gången är 11-åriga Lea Schmidt på skolan Centrina Lindholmen. ”Jag vill att alla ska få tycka och tänka som de vill, och att det borde finnas fler festivaler för ungdomar”, säger hon.

    Om hon kommer in i ungdomsfullmäktige vill hon också försöka bidra till att minska mobbningen på stadens skolor.

    – Min skola arbetar mycket mot mobbning, det är väldigt bra. Jag tror att mobbning på nätet och sociala medier är vanligare nu än förut, säger hon.

    Lea ser fram emot att vara med i valet till ungdomsfullmäktige, oavsett hur det går för henne själv.

    Fick igenom sommarlovskort
    – Det kommer bli väldigt roligt. Det spelar inte så stor roll om jag blir vald. En stor del av glädjen är att ställa upp över huvud taget, och ta chansen att vara med och påverka, säger Lea.

    Ungdomsfullmäktige består av 81 ledamöter och 20 ersättare i åldrarna 12 till 17 år. De har inget formellt inflytande men kan påverka indirekt genom att prata med stadens politiker och tjänstemän och övertyga dem om att fatta beslut i frågor som de unga tycker är viktiga. Som exempelvis sommarlovskort för unga i kollektivtrafiken, som tillkommit som ett resultat av ungdomsfullmäktiges påverkan.

    ”Man lär sig mycket”
    En annan av årets kandidater är Edvin Johansson, som är 14 år och går på Sannaskolan. Han har suttit med i ungdomsfullmäktige detta och förra året, och ställer nu upp igen. Varför?

    – Det är roligt att få vara med och bestämma och tycka till om sånt som påverkar oss ungdomar. Man lär sig också mycket om hur Göteborgs stad fungerar, säger han.

    Tycker valet borde uppmärksammas mer
    Edvin fokuserar på fyra frågor i sin valkampanj: ett jämställt och öppet samhälle utan mobbning, fri kollektivtrafik för unga året om, bättre skolmat och fler platser för unga att umgås och hänga på. Han tycker att det känns som att de styrande i staden lyssnar på ungdomsfullmäktige och tar dem på allvar. Edvin tycker dock att valet till ungdomsfullmäktige borde få mer uppmärksamhet i skolorna.

    – På min skola uppmärksammas det, men inte tillräckligt mycket. Det borde göras mer för att få fler att rösta, säger han.

    Lågt valdeltagande i fjol
    Förra året var valdeltagandet väldigt lågt – bara 21 procent av de röstberättigade barnen och ungdomarna röstade.

    – Det är synd att det gick så dåligt förra året. I vår stadsdel Majorna-Linné tror jag det berodde på att det inte fanns någon som jobbade som samordnare i god tid inför valet. Jag tror också att samordnarna i stadsdelarna ofta inte får tillräckligt med tid på sig att förbereda valet eftersom de ofta har andra arbetsuppgifter. Men det skiljer sig väldigt mycket åt mellan olika stadsdelar.

    I år hoppas Edvin att valdeltagande blir högre.

    – Jag hoppas att alla Göteborgs ungdomar går och röstar. Och om man inte hittar någon kandidat som passar, så tycker jag man ska rösta blankt. Då visar man i alla fall att man är med och tycker till.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!