Nu börjar avverkningen av träd med almsjukan
Allt fler almar i Göteborg drabbas av almsjukan, en aggressiv svampsjukdom som sprids från träd till träd via skalbaggen almsplintborren eller genom rotkontakt.
– Vi har sett en stor ökning av antalet insjuknade träd de senaste åren och en extrem ökning under 2024. Därför gjorde vi en inventering av almarna i centrala Göteborg under hösten, säger Jesper Krantz, planeringsledare för träd på stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs Stad.
720 almsjuka träd i centrala Göteborg
946 almar i centrum, Majorna, Linnéstaden, Örgryte, Härlanda, Lundby och Biskopsgården har inventerats. Av dessa hade 720 någon grad av almsjuka och 107 av de mest angripna i centrum kommer att avverkas.
Resultat från inventeringen
- 946 almar i centrala Göteborg har inventerats
- 720 av dessa visade någon grad av almsjuka
- 107 almar från inventeringen kommer att avverkas mellan februari och maj
- Tolv drabbade almar i Trädgårdsföreningen kommer också att avverkas under våren
– Nu tar vi ett krafttag för att sätta in åtgärder och avverkningen som vi gör under våren är ett första steg i det arbetet. Det handlar både om att bibehålla säkerheten, de sjuka och döda träden kan utgöra en risk för allmänheten, och om att försöka bromsa smittspridningen. Men vi kommer aldrig kunna stoppa den helt, säger Jesper Krantz.
Avverkning mellan februari och maj
Avverkningen, som både kommer att märkas i stadsmiljön och påverka trafiken, planeras att ske mellan febuari och maj. Häckningsperioden för fåglar börjar i april och kan påverka tidplanen.
– Om det visar sig att ett träd som ska avverkas har ett bo med häckande fåglar får vi avvakta med att fälla det trädet tills häckningsperioden är över, säger Jesper Krantz.
Almsjukan
- Almsjukan är en svampsjukdom som angriper almar. Sjukdomen sprids oftast genom almsplintborren, en skalbagge som för över svampens sporer till friska träd. Smittan kan också spridas genom rotkontakt
- Med åren har sjukdomen blivit alltmer aggressiv. Det beror sannolikt på att almsplintborren svärmar mer än en gång på grund av att den varma perioden har varat längre än normalt senaste åren
- När en alm smittas kan processen gå fort och vanligtvis dör trädet inom en växtsäsong
- För att förhindra spridning kan man beskära trädet kraftigt vid de första tecknen på angrepp
- Vid allvarliga angrepp rekommenderas snabb fällning och säker bortforsling av trädet
Arbetet med att identifiera och ta ner drabbade träd sker kontinuerligt och i sommar kommer man att göra en ny och betydligt mer omfattande inventering.
– Det var flera träd i inventeringen som hade en mildare grad av almsjukan, så dessa behöver vi följa upp. Vi måste också inventera hela stadens almbestånd, säger Jesper Krantz.
Viktigt med variation av arter
Stadsmiljöförvaltningen ska också ta fram en handlingsplan för återplantering av träd, som beräknas starta under 2026. De träd som nu avverkas kommer att ersättas med nya träd, antingen på samma plats eller i närområdet. För att minska risken för att många träd drabbas av sjukdom samtidigt, på samma sätt som almarna, kommer man att plantera en variation av arter.
– Det är en stor utmaning att vi tappar en stor del av vårt trädbestånd. För att få in nya träd i vår stad måste vi snabbt komma i gång med en återplantering. Vi behöver också få in blandade arter för att kunna skapa ett säkert och hållbart framtida trädbestånd, säger Jesper Krantz.